Restauratie Varkenssluis nodig voor behoud

03-12-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De Varkenssluis, welke Schiedammer weet die te vinden? Het blijkt de naam voor de doorgang tussen Buitenhaven en Nieuwe Haven. De sluis onder de Hoofdbrug wordt momenteel gerestaureerd.

"Feitelijk fungeert de constructie van de sluis als kademuur", zo stelt aannemer Van der Ven, die het bouwwerk onder handen neemt in opdracht van de gemeente Schiedam.  Herstel is hard nodig, gezien de staat van het geheel.

De werkzaamheden vergen de nodige tijd en zijn naar verwachting op 1 april volgend jaar afgerond, mogelijk eerder. Het gaat om restauratie van zowel de kade-/sluismuren als de sluisvloer. "Voor deze restauratie moeten stenen worden ingeboet, boven en onder de waterlijn, scheuren hersteld en een drietal versterkingspalen worden aangebracht in de vleugelwanden", aldus Van der Ven.

Tijdens het werk kan er hinder zijn voor het verkeer over de Hoofdbrug. De planning gaat nu uit van een afsluiting voor al het verkeer over de brug tijdens één week in januari of februari. Scheepvaartverkeer moet rekening houden met een sluiting over twee weken, in dezelfde periode. Enkele parkeerplaatsen rond de brug zullen tijdens het werk gebruikt worden voor opslag van bouwmaterialen.

 


Gerelateerd