Scheepsbel terug bij Zr. Ms. Schiedam

08-02-2020 Nieuws Redactie

Op de foto v.l.n.r. commandant van de Zr. Ms. Schiedam Gerben Koren, burgemeester van Schiedam Cor Lamers, hoofdbode van Schiedam Arvid van Hees en wethouder van Schiedam Fahid Minhas

SCHIEDAM - Vanmorgen gaf burgemeester Lamers de scheepsbel terug aan de bemanning van het marineschip Zr. Ms. Schiedam. Commandant Gerben Koren van mijnenjager M860 nam de bel in ontvangst. Het schip meerde aan het Hoofdplein een uur later aan dan gepland was, omdat het ter hoogte van Maassluis moest wachten tot de waterstand voldoende hoog was om naar Schiedam door te varen.

De scheepsbel was sinds november 2017 zoals de traditie dat wil in bewaring bij de gemeente omdat het schip in onderhoud was. Burgemeester Cor Lamers wachtte het schip vanmorgen op de kade op en bracht de bel aan boord. 

Lamers vertelde in zijn toespraak dat Schiedam een van de mooiste oude steden van Holland is en dat het authentieke er in Schiedam vanaf spat. "We hebben de bel dan ook volledig authentiek gelaten. Als je begrijpt wat ik bedoel," aldus de burgemeester.

Lamers bracht ook een cadeautje voor de bemanning mee. Lamers: "Natuurlijk is Schiedam bekend door de hoogste molens van de wereld en als jeneverstad zou jajem het beste middel zijn, maar dat past niet bij de Marine, die zeevarend is en dus niet onder invloed mag zijn." In plaats daarvan is er gekozen voor een speciaal voor deze gelegenheid door chocolaterie De Bonte Koe gemaakt chocoladetafereel met daarop de tekst Groeten uit Schiedam.

De burgemeester wenst de bemanning een behouden vaart en spreekt de wens uit dat het schip de komende periode niet het dok in moet ter reparatie. Maar hij benadrukt wel dat als dat ooit het geval zou zijn de gemeente Schiedam de scheepsbel graag weer in bewaring neemt.

Commandant Koren bedankte de burgemeester en bekende hierbij dat hij wel degelijk jenever aan boord heeft, maar niet om zelf te gebruiken, maar om - als het schip andere landen aandoet - als relatiegeschenk te gebruiken. "En ja, het is wél Schiedamse jenever", zo antwoordde Koren desgevraagd.

De Zr. Ms. Schiedam is vanmiddag tot 17.00 uur voor het publiek te bezichtigen. "Welkom aan boord Schiedammers", zegt Gerben Koren. Het is nog wel de vraag of het schip morgen ook aan het Hoofdplein ligt, omdat de storm 'Ciara' op komst is. Er zou vanwege de weersomstandigheden voor gekozen kunnen worden om het schip morgen zo nodig elders in Schiedam te doen aanmeren, zo merkte burgemeester Lamers op.

De foto's hieronder zijn van Paul Meuldijk

Bekijk de foto'sGerelateerd