Schiedammers maken boek over honderd jaar 't Groen

17-09-2019 Nieuws Redactie

Vlaardings burgemeester Annemiek Jetten ontvangt het eerste exemplaar van het jubileumboek uit handen van Harry Chambone, directeur van het Groen van Prinstererlyceum. Foto: Francine Boerstoel

VLAARDINGEN – Het was gistermiddag een geanimeerde bijeenkomst op het Vlaardingse stadhuis. Harry Chambone, directeur van het honderdjarige Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen, overhandigde er het eerste exemplaar van het jubileumboek aan burgemeester Annemiek Jetten. Het jubileumboek is samengesteld door twee Schiedammers, oud-wethouder Adri Reijnhout (foto’s) en journalist Kor Kegel (tekst).  

Natuurlijk ging het voorafgaand aan de overhandiging over bijzondere gebeurtenissen tijdens de honderd vervlogen jaren, zoals dat de school in de Tweede Wereldoorlog moest uitwijken naar andere behuizing dan de villa aan de Westhavenkade waar de christelijke hbs toen zat. En zo kwam het gesprek ook op de herdenking van 75 jaar Bevrijding.

Burgemeester Jetten toonde zich aangenaam verrast dat ’t Groen op donderdag 26 september met 22 bussen naar Katwijk gaat, waar in de TheaterHangaar de musical ‘Soldaat van Oranje’ wordt opgevoerd; een voortreffelijk idee van docent maatschappijleer Willy van Bree-Kreeft. De burgemeester bleek geïnteresseerd om een delegatie van de gemeente Vlaardingen mee te laten gaan. 
Schooldirecteur Chambone legde uit hoe belangrijk het is om bij leerlingen nieuwsgierigheid naar de geschiedenis te stimuleren. Het viel docenten onlangs op dat de kennis onder scholieren zelfs over het recente verleden gering is. “Nine-eleven, het zegt een aantal kinderen niets. Terwijl oudere mensen nog precies weten waar ze op dinsdag 11 september 2001 waren tijdens de terroristische aanslagen in Amerika, waaronder de vliegtuigen die de Twin Towers in vlogen.”  

Drie burgemeesters schreven een voorwoord voor het jubileumboek, want ’t Groen heeft een regionale functie, ook voor Schiedam en Maassluis. Maar ’t Groen staat nu eenmaal in Vlaardingen en daarom kreeg de Vlaardingse burgemeester gistermiddag het eerste exemplaar uitgereikt. ’t Groen, Groener, Groenst is de titel, vervat in drie kopregels die steeds groener worden.

Het boek gaat in vogelvlucht door de geschiedenis van de school die aan de Schiedamseweg 55 begon en sinds 1948 onder de naam Groen van Prinstererlyceum gevestigd is aan de Rotterdamseweg 55. Het boek bevat ook interviews met (oud-)docenten, (oud-)leerlingen en andere betrokkenen. De teneur: bij ’t Groen hoort een familiegevoel. 
Het boek legt een nadruk op het belang van culturele educatie waarmee ’t Groen zich onderscheidt. Kor Kegel en Adri Reijnhout zoomen in op nationaal bekend geworden leerlingen onder wie Wim Kerkhof van The Amazing Stroopwafels en Fungus-oprichter Fred Piek. Ook veel journalisten, onder wie Dick van der Lugt, Robert Bas, Linda van der Klooster-Wark, Jan Eikelboom en Jan-Hendrik Bakker. En natuurlijk schrijvers als Maarten ’t Hart, J.M.A. Biesheuvel en Levi Weemoedt, maar ook Inge Pietjouw, August Hans den Boef en Cas de Stoppelaar.  

De verschijning van het boek is een van de activiteiten rond het honderdjarig bestaan. Aanstaande zaterdag is er om drie uur ’s middags een grootscheepse reünie van de leerlingen. Om twee uur voorafgegaan door een reünie van de leraren. Beide ontmoetingen worden ingeleid door Agnes van Ardenne-van der Hoeven, de in Vlaardingen wonende oud-wethouder voor economische zaken en oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking. 
Na het bezoek van ‘Soldaat van Oranje’ in Katwijk volgende week donderdag komt er nog een onderwijsconferentie op woensdag 27 november. Alle leerlingen krijgen die dag vrij, terwijl 24 gastsprekers met inleidingen en workshops ingaan op de toenemende betekenis van persoonlijke aandacht voor de leerlingen.