Zomaar een mooie decemberdag, na honderd jaar

17-12-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – Hij werd geboren toen de mensen nog maar net het eind van de oorlog vierden, op 11 november. Toen het nog spannend was tussen bolsjewieken en mensjewieken en de Oktoberrevolutie in Rusland nog bijna net zo vers was als de Februarirevolutie. Het algemeen kiesrecht voor vrouwen in Nederland was nog maar een jaar oud.

Hij heeft dus wel voor heter vuren gestaan, Freek van Haasteren, die vandaag honderd jaar geleden geboren werd in Schiedam, aan de Lange Achterweg. Maar het was toch wel cru om te zien dat het eeuwfeest van Freek - weliswaar in het zonnetje - gevierd werd op een rustig plekje aan de Westfrankelandsedijk. En niet in de mooiste feestzaal van de stad.

“We hadden een feest in het Delta Hotel gepland”, vertelt dochter Marja. Maar ja, dat ging dus niet door. Vandaag spraken ze af bij het Berenrestaurant op de Maasboulevard, maar ook daar kon de afspraak niet doorgaan. Het werd Zwembad-Zuid. Want het draaiorgel dat voor Freek langskwam moest toch ergens rustig zijn gezellige deuntjes laten horen.

Van Haasteren woont in Schiewaegh, en daar is officieel maar één bezoek per dag van maximaal twee mensen toegestaan. Daar viel dus geen feesie te vieren.

Want de eeuweling prijst zich gelukkig met vier kinderen. En vijf kleinkinderen. En acht achterkleinkinderen. Die kunnen tot in het nieuwe jaar langskomen in Schiewaegh, als ze allemaal twee-aan-twee pa of opa of overgrootvader gedag willen zeggen. Gelukkig kreeg het feestvarken verlet om 'buiten te mogen spelen'.

Hij heeft voor heter vuren gestaan, maar toch. De taart die het eeuwfeest extra lekker moest laten smaken werd gisteravond onverwacht door de Hema afbesteld. Het werd zodoende een toast met bubbels, en een draaiorgel. Freek van Haasteren genoot er een uurtje intens van. En van de mensen die hem het meest na zijn. Op een mooie decemberdag in het Schiedamse zonnetje. Zo maar, honderd jaar nadat hij geboren was.

Zie ook dit artikel.

Bekijk de foto'sGerelateerd