Commotie over toetreding PVV’ers tot Rose-Villerius

29-11-2017 Politiek Redactie

SCHIEDAM – Leefbaar Schiedam wil op geen enkele manier geassocieerd worden met de PVV. Dat zegt Arie Villerius. Daarom hebben Leefbaar Schiedam en hij vandaag afscheid van elkaar genomen. Voorzitter Wim Post van Leefbaar Schiedam zegt het anders: "Het is op ons verzoek. Dan kunnen we elkaar niet in de weg lopen.’’

Tot nu toe vond Leefbaar Schiedam het goed dat Arie Villerius een nieuwe partij vormde samen met Andreas Rose van de opgeheven partij GemeenteBelangen Schiedam. Daar bestond geen bezwaar tegen, omdat Leefbaar Schiedam deze keer de raadsverkiezingen ‘overslaat’. Leefbaar Schiedam wil de politieke carrière van zijn leden niet in de weg staan. De nieuwe partij van Rose en Villerius, Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS), maakte echter een week geleden bekend dat nu de PVV definitief niet meedoet aan de verkiezingen voor de Schiedamse gemeenteraad, twee PVV-leden zich aansluiten bij LOS. En dat zou de directe aanleiding zijn voor Leefbaar Schiedam om Villerius nu toch van zich af te schudden.

Maar ook in de nieuwe partij LOS viel de toetreding van PVV’ers Jan Meesters en Monique Rotteveel niet goed. Jozef Blans, die op nummer drie of vier van de kandidatenlijst van LOS zou komen, heeft voor de eer bedankt omdat hij niet geassocieerd wil worden met de PVV.

Volgens Villerius zal dat niet het geval zijn. Het staat alle PVV’ers vrij om zich voor de komende vier jaar aan een andere politieke partij te verbinden en dan zouden al die partijen met de PVV geassocieerd worden? Villerius ziet dat niet zo. “Dat zal en gaat niet gebeuren.” Hij betreurt het met Andreas Rose dat Jozef Blans heeft besloten om af te haken, “maar wij respecteren zijn besluit.”

Namens Leefbaar Schiedam maakte Post vandaag bekend dat in goed overleg is overeengekomen dat Arie Villerius de raadsperiode zelfstandig afmaakt als fractie-Villerius. (Zie: dit bericht) Maar dat is niet het geval, zegt de man in kwestie. “Schiedam zou dan de bedenkelijke eer hebben om het meeste aantal fracties van alle gemeenteraden in Nederland te hebben. In plaats daarvan sluit ik me aan bij de fractie van Andreas Rose. Dat is een logische stap, omdat we tenslotte ook samen de verkiezingen ingaan met Lokaal Onafhankelijk Schiedam.”

Het bestuur van LOS vindt de commotie vervelend. “Jammer dat het zo heeft moeten verlopen. De nieuwe partij wil er zijn voor alle Schiedammers. Daar horen ook de bijna twintig procent Schiedammers bij, die in maart 2017 bij de Tweede-Kamerverkiezingen op de PVV gestemd hebben. Die ruim 8300 Schiedammers zijn voor ons zeer zeker geen paria’s”, zegt Villerius.

“Wij respecteren hun mening en verwelkomen ze ook graag als leden en mogelijk als kandidaat voor onze kieslijst. Leidend hierbij is dat zij zich kunnen vinden in het uiteindelijke verkiezingsprogramma van Lokaal Onafhankelijk Schiedam, dat streeft naar een beter Schiedam voor alle Schiedammers, ongeacht ras, geloofsovertuiging of etnische afkomst.”


Gerelateerd