Denk bijt in stof met verzet tegen sloop Armenschool

02-10-2019 Politiek Redactie


SCHIEDAM - Frusterend. Denk kan er nog geen genoegen mee nemen, maar onontkoombaar lijkt het wel: de sloop van de Armenschool op het 'Blauwhuisterrein'.

De gemeenteraad van Schiedam boog zich gisteren tijdens een 'actualiteitendebat' over de sloop van de armenschool. Denk riep de raadsfracties op om de Armenschool te behouden. Alleen de PvdA en Progressief Schiedam steunden dit initiatief. Daarmee is het zo goed als zeker dat de Armenschool gesloopt gaat worden.

Op 9 oktober wordt de omgevingsvergunning onherroepelijk en is er geen weg meer terug om het gebouw van de armenschool te behouden, zo constateert Dogukan Ergin namens Denk. De Historische Vereniging Schiedam had eerder gepleit voor behoud van de armenschool. "Ondanks tegengeluiden vanuit de stad koos het stadsbestuur ervoor om haar besluit - om de armenschool te slopen - voort te zetten", aldus Ergin.

"Door de Armenschool te confronteren met de sloopkogel worden tastbare herinneringen aan mensen die voor ons in Schiedam woonden, definitief gewist. De Armenschool is waardevol, niet zozeer om haar schoonheid, maar omwille het achterliggende verhaal van arbeiderskinderen die in houten klompen op deze school zaten."

Het actualiteitendebat was de laatste poging vanuit de gemeenteraad van Schiedam om de Armenschool te behouden. Ergin: "In de jaren 50 en 60 maakten wij dezelfde fout door de Brandersbuurt te slopen. Daar trekken wij vandaag nog onze haren uit het hoofd. Met dit besluit worden er helaas opnieuw sporen van de gewone Schiedamse arbeiders uitgewist."