Fontijn bereidt zich ver van Tokio voor op Olympisch toernooi

18-07-2021 Sport Redactie

De Nederlandse boksdelegatie bij vertrek op Schiphol


BOKSEN - Nouchka Fontijn bereidt zich momenteel in het zuiden van Japan voor op haar Olympische optreden in Tokio. Zij heeft daar samen met de andere Nederlandse boksers Enrico Lacruz en Jemyma Betrian een trainingskamp belegd.

Wanneer Fontijn haar eerste wedstrijd op de spelen zal boksen is nog ongewis. Met zeventien bokssters in het middengewicht op het toernooi zal er op zondag 25 juli door twee van hen moeten worden gespeeld om een plekje bij de laatste zestien; de andere vijftien zijn deze ‘ronde’ vrij en komen dan op woensdag 28 juli voor het eerst in actie. Drie (of eventueel vier) winstpartijen zijn dus nodig om in de Olympische finale te staan. Slecht vier geplaatste bokssters zijn uitgezonderd van de loting voor de wedstrijd om tot de ‘laatste zestien’ te komen. Fontijn is niet een van hen; wel geplaatst zijn Lauren Price uit Ierland, Qian Li uit China, Khadija El-Mardi uit Marokko en de Amerikaanse Naomi Graham. Claressa Shields, de grote plaaggeest die Fontijn van Olympisch goud afhield in Rio, is vorig jaar overgestapt naar een andere sport, de Mixed Martial Arts.

Vorige week donderdag vertrok de Nederlandse boksdelegatie naar Japan. In de dagen daarvoor werd zij uitgezwaaid bij Rotterdam Boxing en samen met andere Olympi”ers uit de regio, bij Rotterdam Topsport op de SS Rotterdam.

Vanwege de angst voor verdere verspreiding van Corona worden alle sporters die de afgelopen dagen het land zijn binnengekomen, weggehouden van veel contacten in het land. Zij worden onder nauwe begeleiding van mensen van de organisatie begeleidt naar hun onderkomens, veelal op flinke afstand van de Japanse hoofdstad. Nouchka Fontijn en de anderen van de delegatie vertoeven zodoende in een soort eigen bubbel in een Sheratonhotel, op anderhalf uur vliegen van de Olympische ring. Met uiteraard mogelijkheden tot trainen en wennen aan de omstandigheden in het warme en vochtige Japan. Ook Graham en Price zijn daar ondergebracht; op het trainingskamp sparren zij met Fontijn om aan de topconditie te werken. 

Vanuit het NOC-NSF is de Olympiërs op het hart gedrukt een knop om te zetten waar het gaat om de omstandigheden op de spelen die zo anders zijn dan verwacht, onder met motto: ‘Blijf niet zeuren, stap eroverheen’, op weg naar voor velen het belangrijkste toernooi in hun sportcarrière.

Als Fontijn een van de twee bokssters is die al op zondag moet boksen, laat zij naar verwachting de openingsceremonie, aanstaande vrijdag al, aan zich voorbij gaan.Gerelateerd