Benzo-fietsen in Vlaardingse Watertoren

19-02-2019 Uit Redactie


VLAARDINGEN - In de watertoren in Vlaardingen is de expositie ‘Benzo-Terug’ te bezichtigen. Zaterdag zijn er rondleidingen.

In het vroegere watervat onder aan de Westlandseweg, zijn tien klassieke fietsen van het voor velen nog bekende merk Benzo te bewonderen. De firma Bakker en Zonen produceerde op de Vlaardingse Hoogstraat en later, tot 1985, aan de Gedempte Biersloot soms wel honderd fietsen per dag.

De tentoonstelling in de Watertoren in 't Hof geeft een beeld van de geschiedenis van deze rijwielfabriek. Ook wordt het verhaal verteld van de vooruitstrevende manier waarop de fietsen aan de man werden gebracht en welke reclamestunts werden bedacht om het merk onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Zo kregen in 1934 vier werkloze jongeren een Benzo om mee naar het WK Voetbal in Milaan te fietsen. In 1951 schonk de fabriek een versterkte fiets aan de 2,37 meter lange Reus van Rotterdam onder voorwaarde dat hij van tijd tot tijd met een sandwichbord reclamerondjes in de regio reed.

De tentoonstelling, georganiseerd door de stichting Vrienden van de Watertoren, blijft staan tot medio mei en is elke laatste zaterdag van de maand geopend. Aanstaande zaterdag  zijn er van tien tot vier rondleidingen.Gerelateerd