Een bomvolle zaterdag

02-07-2017 Uit Han van der Horst

Een bomvolle zaterdagFoto: Mary Brokken

COLUMN - We hebben in Schiedam weer een drukke zaterdag achter de rug. Er was zoveel te doen dat we moesten kiezen. Dat leidde tot gemopper, want als ze niet mopperen, dan leven ze niet; die, of liever gezegd sommige Schiedammers. “Waarom", zo klagen zij, “wordt er zoveel op dezelfde dag georganiseerd? Kan dat niet beter?” Het beste antwoord op deze vraag is een oude joodse verzuchting: “Had ik jouw zorgen maar". Eindelijk is het afgelopen met de doodsheid in de stad. Is het weer niet goed.

Deze zaterdag moesten wij kiezen tussen een artistieke markt op de Dam, waar Dambewoner en discjockey Victor Vuurpijl voor een jazzy muzikale omlijsting zorgde. Hij werd daarbij geholpen door een vijftienjarige saxofonist, die ongetwijfeld aan het begin stond van een schitterende loopbaan.

Dan was er ook nog de officiële opening van het roemruchte Schiedamse café 't Sterretjes op de hoek van de Rotterdamsedijk en de Koemarkt. Of liever gezegd: de heropening daarvan, want het bestaat al sinds 1859. Burgemeester Lamers sprak een bemoedigend woord waarin hij er zijn tevredenheid over uitsprak dat er zoveel diversiteit ontstaat in de Schiedamse horeca. Dat klopte, want een eind verder op de Hoogstraat is in het voormalige Paard het Italiaanse eethuis Il Giardino geopend, gedreven door een Siciliaanse familie die al decennia in de Rijnmond actief is. Er zit, liet de burgemeester doorschemeren, nog veel meer in het vat.

Ik mocht ook een praatje houden en roemde drie vorige eigenaren van het eeuwenoude café: meneer Hoek, de stichter; meneer Janse, die de zaak omdoopte tot Ster omdat hij een nieuw begin wilde maken. Hij was ook groothandelaar in alcoholische dranken en slijter. En tenslotte de heer Brusse, die in de jaren tachtig het café uit diep verval ophief en aanknoopte bij oude tradities. ‘t Moet een spraakmakend café worden, zei ik, en alles wijst erop dat Anthony, de nieuwe kastelein, die ambitie waar zal maken.

Maar - eerlijk is eerlijk - de grootste en drukstbezochte gebeurtenis van afgelopen zaterdag, was de opening van de grote vaandeltentoonstelling in het Stedelijk Museum, ook door burgemeester Lamers. De aula was stampvol, want tientallen Schiedamse verenigingen hebben de afgelopen maanden onder deskundige leiding gezwoegd op een door henzelf ontworpen nagelnieuw vaandel. Tot inspiratie dienden de oude vaandels uit de historische collectie, waarbij wat mij betreft vooral dat van de afdeling Schiedam van de Bond tot afschaffing van Alcoholhoudende dranken en dat van het geheelonthouderskoor Zingend ten Strijde, een eervolle vermelding verdienen. Ze stammen allebei uit de jaren twintig van de vorige eeuw en toen was er moed voor nodig om juist in Schiedam met zulke vaandels de straat op te gaan.

In twee zalen hing een uitbarsting van creativiteit, want de nieuwe vaandels waren geen slaafse navolgingen van die uit de tijd van onze voorouders. Alle ontwerpen waren origineel en van deze tijd. Het was een genot om ze te bekijken en ik verlang erg naar de negende september. Dan wordt er een grote optocht gehouden van alle deelnemende verenigingen met het vaandel voorop. Het is dan meteen Open Monumentendag. Dus dat moet allemaal heel gedenkwaardig worden. En bijzonder. En je zult zien dat er landelijke televisie komt, anders verstaan ze in Hilversum hun vak niet.

“Topzaterdag", dacht ik, toen ik zaterdagavond moe maar voldaan neerzeeg in mijn lekkerste stoel. Meteen schoot ik weer overeind. Eerst nog dit stukje maken en doormailen naar de redactie. Het leven is niet altijd makkelijk.Gerelateerd
Reacties