Jan Brokken te gast in Literair Café

14-02-2022 Uit Advertorial

Jan Brokken komt naar het Literair Café; foto: Bibliotheek Schiedam


SCHIEDAM - Met de komst van Jan Brokken naar het Literair Café op 24 februari gaat een lang gekoesterde wens van Bibliotheek en Literair Gezelschap Schiedam in vervulling. Brokken is namelijk één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het genre literaire non-fictie in de Nederlandse literatuur. Zijn jongste boek ‘De tuinen van Buitenzorg’ uit 2021 is een enorm succes en typerend voor Brokkens aanpak, die de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam tijdens het Literair Café in de Korenbeurs graag toelichten.

‘De tuinen van Buitenzorg’, waarin hij non-fictie, fictie en biografie met elkaar mengt, is gebaseerd op een vooroorlogse briefwisseling tussen zijn moeder die in Nederlands-Indië woonde en haar zuster in Nederland. Brokkens grootste succes tot nog toe was de roman De vergelding uit 2013. Het boek stond lang in de Bestseller Top 60 en werd zowel door lezers als pers goed ontvangen. De roman gaat over het oorlogsverleden van Rhoon, het dorp waar Jan Brokken opgroeide. Brokkens schrijfstijl wordt geprezen om de sobere beschrijvingen, bondige dialogen, kernachtige typeringen, humor en zelfspot. In het geven van lezingen is hij, schreef BN De Stem, 'een onbetwist meester met een heel symfonieorkest in zijn stem’.

Het in 2016 opgerichte Literair Gezelschap Schiedam en de Bibliotheek Schiedam organiseren samen het Literair Café. Gewoonlijk vindt dat iedere laatste donderdag van de maand plaats in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Inspirerende literaire avonden waarbij bezoekers naar aanleiding van een lezing, interview of gesprek hun eigen leeservaringen kunnen delen. Ook kunnen ze elkaar ontmoeten, tijdens het optreden of bij de afsluitende borrel.

Datum: donderdag 24 februari van 20.00 tot 22.00 uur. Locatie: Bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145. Entree: tien euro (2 euro 50 korting voor leden van de bibliotheek en/of het Literair Gezelschap Schiedam. Scholieren betalen op vertoon van hun CJP vijf euro). Kaarten bestellen via de website van de bibliotheek. Voor dit Literair Café is een Coronatoegangsbewijs nodig.