Kunstwerk Schreiershuisje onthuld op winterwandeling

21-11-2017 Uit Redactie

Schets van Murphy voor Hier & Daar; foto: Mooi Werk

SCHIEDAM - Het Schreiershuisje krijgt een nieuw kunstwerk. Het wordt ‘Hier & Daar’ van de Rotterdamse kunstenaar Niki Murphy.

Murphy liet zich inspireren door de langgerekte vorm van het voormalig wachthuisje, met afgeronde uiteinden. Zij associeerde dat direct met de geometrische lichaam van de oloïde. De twee ‘uiteinden’ zijn verbonden aan ‘thuis’ en ‘op zee’, refererend aan de historische betekenis van het huisje. Dat was immers het wachtlokaal voor werklieden die op de boot wachtten om naar hun werk te gaan. Zijn naam ontleent het huisje aan de huilende vrouwen die hun mannen uitzwaaienden als deze scheep gingen, overzee.

Het kunstwerk in het Schreiershuisje wordt volgende week zaterdag onthuld tijdens 'een culturele winterwandeling' door de Gorzen. Die wordt verzorgd door voormalig boekverkoopster en schrijfster Maria Heiden en wethouder Marcel Houtkamp. Aanvang een uur 's middags in de Ketelfactory. Voor de gelegenheid wordt ook een zogenaamde  multiple -  een kunstwerk in gelimiteerde oplage - gemaakt.

Gerelateerd