Op het schellinkie bij het Eurovisie Songfestival - of 248 euro

05-12-2019 Uit Redactie


OPINIE - Zouden ze blij zijn, de inwoners van Rozenburg? Het dorp, 'schuin aan de overkant', voorbij het Scheur, dat in 2010 werd ingelijfd door Rotterdam. Veel weerstand kwam daar over los, verlies van eigenheid en verworven rechten. Maar nu lijken de ruim twaalfduizend inwoners eindelijk eens plezier te hebben van de nieuwe baas aan de Coolsingel.

Het Songfestival komt eraan. Het Eurovisie Songfestival. Het land moet het al sinds Duncan in Tel Aviv won horen hoe geweldig het is dat Nederland - en later Rotterdam - gastheer mag zijn voor het liedjesfestijn. Gisteren werd met Edsilia Rombley, Chantal Janszen en Jan Smit een vast ijzersterk presentatietrio gepresenteerd. En gisteren werd bekend dat inwoners van Rotterdam mee gaan dingen naar te verloten gratis toegangsbewijzen voor Ahoy op 16 mei, en de dagen daarvoor, als er geoefend wordt en er halve finales zijn.

Let wel: de kaarten worden verloot onder de inwoners van Rotterdam. Rozenburgers incluis dus. Schiedammers niet trouwens.Tsja, dan mogen de meeste Schiedammers wel dichter bij het Zuidplein wonen dan de meeste Rotterdammers, maar helaas.

Schiedammers zijn dus net als de andere Nederlanders genoopt om een kaartje aan te schaffen, als ze live het festival mee willen maken - of ze melden zich aan als een van de zeshonderd gezochte vrijwilligers natuurlijk. De organisatie van het festival wil er 'alles aan doen om mensen met een beperkt budget' ook toegang tot Ahoy te verschaffen. Kaartjes zijn er daarom al vanaf 18,50 euro. Allleen: dan ben je 'met beperkt zicht' getuige van een repetitie'.

Om de finale mee te maken, op een mooie plek, kan je serieus de portemonnee trekken. Voor 248 euro ben je spekkoper. 248 Euro! Dat schijnt schappelijk, en fors minder dan afgelopen keer in Tel Aviv en vergelijkbaar met wat bijvoorbeeld in Stockholm moest worden betaald. Voor 248 euro heb je bijna een seizoenkaart voor Feyenoord, en zeker voor Sparta. Voor 248 euro maken Fleur en Juun vijf uitgebreide kerstpakketten voor mensen die met Kerstmis anders weinig hebben. Voor dat bedrag kan een gezin met acht kinderen vanavond een heerlijk surprise-avondje hebben. En wat te denken van de 40.000 Schiedammers die kampen met 'langdurige betalingsachterstanden', zoals het AD van de week schreef. Wat zouden die met 248 euro willen doen?

Afijn, blijkbaar is dat wat een liedjesfestijn in Nederland anno 2020 losmaakt: een land waar je alles doet voor mensen met een beperkt budget als je 248 euro voor een kaartje vraagt.