Schiedamse café's moeten deuren sluiten na protestactie

15-01-2022 Uit Redactie

Archiefbeeld van café De Koemarkt, afgelopen september


SCHIEDAM - Vier Schiedamse café's hebben vanmiddag hun deuren moeten sluiten, op voorspraak van burgemeester Cor Lamers.

De Koemarkt, Café Proosje, De Boemerang en De Herinnering hadden de deuren voor hun clientèle geopend, een dag na de verruiming van de Coronamaatregelen door het kabinet, die echter voor de horeca niet het gewenste resultaat had: kroegen moesten dicht blijven.

Volgens een kennisgeving van de gemeente Schiedam werd vandaag 'in goed overleg' afgesproken dat de (eet)cafe’s binnen een uur hun deuren zouden sluiten. "Dat is vervolgens ook gebeurd."

In verschillende gemeenten in heel Nederland hebben horecabedrijven vandaag actie gevoerd om verdere versoepelingen van de Coronamaatregelen af te smeken.

Burgemeester Lamers: "Wij snappen dat het met de huidige maatregelen tegen Corona heel moeilijk is voor ondernemers en dat zij snakken naar heropening. Winkels kunnen inmiddels weer open, maar horeca kan dat nog niet. Het is heel lastig en de situatie wordt steeds nijpender. We hebben begrip voor de problemen van de sector en ludieke acties die zij doen om aandacht voor de problemen te vragen. Maar bij acties die niet overlegd of toegestaan zijn, moeten we ingrijpen. Het onbeperkt openstellen van een horecagelegenheid is niet toelaatbaar en daarom volgen we de lijn zoals we die al sinds het begin van de Coronacrisis regionaal hanteren: coachend handhaven. Bij acties gaan we eerst in gesprek, dan volgt een waarschuwing en als de overtreding aanhoudt een boete of een bestuurlijke maatregel. Gelukkig werkten de vier genoemde horecagelegenheden goed mee en zijn hun deuren inmiddels weer gesloten."