Intertoys vraagt uitstel van betaling aan

12-02-2019 Winkelen Redactie


AMSTERDAM - Intertoys heeft uitstel van betaling aangevraagd. De winkels van het speelgoedbedrijf, ook die in Schiedam, blijven voorlopig open, zo meldt het bedrijf.

De keten, de grootste in speelgoed in Nederland en sinds ruim een jaar in handen van het Britse bedrijf Alteri, verkeert in grote financiële problemen. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is de verkoop van speelgoed in Nederland de afgelopen tien jaar met de helft verminderd. De concurrentie komt van internetverkopen en van Action.

Bij Intertoys, met een winkel in de Nieuwe Passage, werken in Nederland en België in totaal 3200 banen. Het bedrijf kwam tot stand na een bundeling van de ketens Intertoys en Bart Smit, beide van het Blokker-concern. Die krachtenbundeling zorgde er begin 2017 voor dat de Intertoys-winkel op de Hoogstraat definitief dicht ging en het speelgoed alleen nog werd verkocht in de voormalige Bart Smitwinkel in de Nieuwe Passage.

Drie maanden geleden voorspelde de kersverse directeur van het bedrijf nog dat Intertoys binnen anderhalf jaar weer winstgevend zou zijn. Door oude voorraden weg te werken, het assortiment flink te vernieuwen en het personeel op cursus te sturen om hun werk 'klantgerichter' te laten worden, moest het rendement worden opgekrikt.

Het betalingsuitstel moet het management van de keten de komende tijd de ruimte bieden om, met de aangestelde bewindvoerders, na te denken over maatregelen om het bedrijf weer gezond te maken. "Op basis van een uitgebreide analyse komt Intertoys tot de conclusie dat een stevige herstructurering van de huidige organisatie noodzakelijk is”, schrijft de keten in een verklaring.  De groep telt nu nog vierhonderd winkels, waaronder honderd in handen van franchisers.

Voor de Belgische winkels van de speelgoedketen is geen uitstel van betaling aangevraagd.Gerelateerd