Ontevreden schuldeisers vragen faillissement Hema aan

24-06-2020 Winkelen Redactie


SCHIEDAM – Een groep schuldeisers heeft het faillissement aangevraagd van de moederonderneming van winkelketen Hema.

De onderneming leek juist in rustiger vaarwater te zijn gekomen toen de schuldeisers vorige week het heft in handen namen en Marcel Boekhoorn, tot dan eigenaar van het bedrijf, opzij schoven.

Maar het tegendeel blijkt het geval. De schuldeisers die naar nu blijkt eind vorige week het faillissement van Hema aanvroegen, hebben samen 54 miljoen euro van het bedrijf tegoed. Zij zouden buiten de boot vallen in de afspraken die er met andere schuldeisers, met name de houders van obligaties zijn gemaakt en met de faillissementsaanvraag hun belangen willen veiligstellen.

Ruim een week geleden sprak Hema-topman Tjeerd Jegen nog van ‘een prachtige uitkomst’. Na moeizame onderhandelingen was overeengekomen dat een groep obligatiehouders de helft van een zeshonderd miljoen grote schuld zou kwijtschelden, in ruil voor alle aandelen van het grootwinkelbedrijf. De beleggers, die zich de Ad Hoc Group noemen, waren ook nog eens bereid tweehonderd miljoen aan achtergestelde leningen te vergeten.

Door de aanvraag van het faillissement komen hun belangen nu ook in het geding, omdat een snelle verkoop van het bedrijf ermee van de baan zou zijn.
Gerelateerd