Bijna verdubbeling aantal positieve tests in teststraten

29-03-2021 Gezond Redactie


SCHIEDAM – Veel meer Schiedammers werden de afgelopen weken in de teststraten van de GGD Rotterdam-Rijnmond positief getest op Corona. Dat blijkt uit cijfers van de gezondheidsdienst.

In de week tot 21 maart legden 315 Schiedammers een positieve test af in de teststraten en soms ook thuis, bij tests afgenomen door GGD-medewerkers. Een week daarvoor waren dat er bijna de helft zo veel: honderdzestig.

De stijging van het aantal positieve tests onder Schiedammers was relatief veel hoger dan onder alle mensen uit de GGD-regio (van Goeree Overflakkee tot Krimpen aan den IJssel). Voor het hele GGD-gebied steeg het aantal positieve tests van 3147 naar 3950.

De groei van het aantal besmette mensen laat zich deels verklaren uit het feit dat flink meer mensen zich lieten testen. In week tien lieten nog 1694 Schiedammers zich bij de GGD nakijken op Corona, in week elf waren dat er 2307.

Uit die cijfers volgt dat het aandeel geïnfecteerde mensen onder alle Schiedammers die zich lieten testen, ook flink groeide. Dat ging van 9,4 naar 13,7 procent. Overigens lag het percentage besmette Schiedammers in week tien op een opvallend laag niveau; in de weken daarvoor was dat terugkijkend 11,9, de week ervoor 13,7 en de week daarvoor 16,2 procent. Toen lieten per week rond de elfhonderd stadgenoten zich onderzoeken bij de GGD. In week zes waren dat zelfs maar 574 Schiedammers.

De conclusie is dus dat er meer Schiedammers met klachten rondlopen of zich genoodzaakt voelen zich te laten testen - met name omdat ze zijn omgegaan met mensen die Corona hadden opgedaan. Dat dat niet voor niets was blijkt uit het groeiende percentage mensen dat van de GGD te horen krijgt inderdaad besmet te zijn.