Categorieën

Service

DSW: strengere voorwaarden aan pgb

DSW: strengere voorwaarden aan pgb
Nieuws

DSW: strengere voorwaarden aan pgb

  • Redactie
  • 02-02-2016
  • Nieuws
DSW: strengere voorwaarden aan pgb

SCHIEDAM - Houders van een persoonsgebonden budget (pgb) zouden zelf hierover de regie moeten kunnen voeren. Dat kan alleen als ze de Nederlandse taal machtig zijn. Ook moeten ze openheid van zaken geven over hun staat die maakt dat ze recht hebben op een pgb.

Dat zegt Chris Oomen, directeur van DSW. voor de microfoon van RTV Rijnmond. Dit naar aanleiding van een grote fraude met de budgetten.

Mensen met een pgb krijgen geld van de overheid; in het geval de bijdrage stamt uit de Zorgverzekeringswet is DSW voor zijn klanten uitvoerder. Daarmee kan iemand zelf zorgverleners inhuren of hulpmiddelen aanschaffen of voorzieningen realiseren.

Dat opent de weg voor frauduleuze aanbieders van zorg. Drie Turkse zussen uit Schiedam worden er door justitie van verdacht de boel met hun zorgbureaus (waarvan één op het Spinhuispad) te hebben opgelicht door veel meer zorg aan te vragen dan er nodig was. Schiedam24 schreef hierover op 15 juli onder de kop 'Drietal pleegt miljoenenfraude met zorg'. In plaats van twee vrouwen en een man (zoals in dat artikel nog beschreven), zijn er uiteindelijk drie vrouwen tussen de 34 en 40 (Pinar B, Fatma B, Sermin B) en twee mannen, de echtgenoten Mehmet Ali S. en Mehmet T aangehouden. Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel of zij de verdachten gaat vervolgen.

De verschillende zorgbureaus die de vijf hadden, trokken klanten via de moskee, het ziekenhuis of door de deuren af te gaan; hun slachtoffers waren vaak oudere, analfabete mensen met een Turkse achtergrond. Een getuige vertelt hoe haar zus van 75 jaar een pgb kreeg. “Maar mijn zus is helemaal niet ziek, ze zeemt zelf nog de ramen.” Met deze 'klanten' gingen de verdachte fraudeurs naar de bank om een rekening te openen. Papieren werden ongelezen - want onbegrepen - getekend; de bankpasjes gingen vaak gelijk mee met de mensen van het zorgbureau.

Andere getuigen vertellen hoe, toen onderzoek werd gedaan naar de fraude, mensen onder druk werden gezet om te getuigen dat zij drie keer per week onder de douche werden gezet en er wekelijks twee keer werd schoongemaakt. De kosten daarvoor werden gedeclareerd. Terwijl de feitelijke inzet bestond uit een keer boodschappen doen of een ritje naar de moskee en incidenteel een reisje naar Turkije. Naar verluidt beloopt de totale schade van de fraude vier miljoen euro. “Schaamteloos”, zo stelt Jacqueline Bijl, coördinator Bijzonder Onderzoek bij DSW. Zij kwam aan het woord in een reportage die 1 Vandaag zaterdag op tv bracht.

“Wat ons betreft is het onverteerbaar dat de rekening van deze fraude met gemeenschapsgeld niet bij de zorgbureaus zou worden gelegd”, aldus Bijl. Formeel zijn namelijk de budgethouders verantwoordelijk. “Dat moet een keer veranderen.” Volgens Bijl kan het gaan om een bedrag van zeventig- tot honderdduizend euro per persoon. Veertig tot vijftig mensen zijn in deze zaak van pgb-fraude betrokken.

Volgens Oomen moeten de voorwaarden voor aan aanvragen van een budget worden aangescherpt. “We hebben veel mensen gesproken die beduveld zijn.” Zij worden nu volgens hem makkelijk slachtoffer van fraude. “Hier wordt gebruik gemaakt van het feit dat mensen de wet- en regelgeving niet kennen, de regie niet hebben en ze worden gestimuleerd om vooral niet transparant te zijn.” De bewijsvoering voor het vaststellen van fraude is volgens Oomen nu bijzonder moeilijk. Hij wil dat de afhandeling van pgb's zo wordt gereorganiseerd dat mogelijke fraudeurs worden ontmoedigd.