Categorieën

Service

Fors meer toiletvoorzieningen in Schiedam

Fors meer toiletvoorzieningen in Schiedam
Gezond

Fors meer toiletvoorzieningen in Schiedam

  • Redactie
  • 24-11-2018
  • Gezond
Fors meer toiletvoorzieningen in Schiedam
SCHIEDAM - Schiedam heeft flinke progressie gemaakt waar het de beschikbaarheid van openbare toiletten betreft. Het aantal voorzieningen in de stad nam in een jaar tijd met honderdvijftig procent toe.

Dit concludeert de Maag Lever Darmstichting. Die publiceert jaarlijks een overzicht met de beschikbaarheid van openbare toiletten in Nederland. Doel is bewustwording van de noodzaak van zulke voorzieningen voor buik- en blaaspatiënten. Maar ook ieder ander die in hoge nood kan verkeren.

Súdwest-Fryslân is de meest gastvrije gemeente als het om openbare toiletten gaat, aldus de stichting. De gemeente voert naar rato net als vorig jaar de lijst aan. Per 1757 inwoners is er een toilet beschikbaar, en dat is dus het laagste aantal in Nederland.

In Schiedam moeten 3116 (ook een Schiedamse postcode, red.) inwoners het met één toilet doen. Daarmee staat Schiedam zestiende op de lijst, na gemeenten als Westland, Alkmaar, Amsterdam en Den Bosch, maar voor Venlo, Zoetermeer, Rotterdam en vele andere. 

Opmerkelijk is de groei in openbare toiletvoorzieningen in een jaar. Tussen 8 november vorig jaar en 2 november dit jaar kwamen er vijftien toiletten bij, aldus de Maag Lever Darmstichting. Opmerkelijk, want Schiedam had niet meer dan tien openbare en semi-openbare toiletten. Alleen in Zwolle en de gemeente Westland kwamen er procentueel meer voorzieningen bij.

Ondanks een toename van ruim zeshonderd toiletten in de Hoge Nood-app (met een database van (semi-)openbare toiletten in Nederland) is het toilettekort nog onverminderd groot, aldus de stichting. Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darmstichting: "Wij blijven ons onverminderd inzetten om het tekort aan openbare, toegankelijke toiletten onder de aandacht te brengen. Afgelopen jaar hebben we ruim veertig gemeenten in beweging gekregen om hiermee aan de slag te gaan. Maar het probleem is nog niet opgelost. Onze droom is dat over vijf jaar overal voldoende toiletten zijn en iedereen onbezorgd en opgelucht op pad kan.” Een gebrek aan openbare toiletten weerhoudt naar verluidt één op de vier buik- en blaaspatiënten er regelmatig van om de deur uit te gaan. Die angst blijkt niet ongegrond, want ruim tachtig procent zoekt wel eens tevergeefs naar een openbaar toilet.