Jij maakte het verschil

24-12-2016 Gezond Yvette denkt hardop

COLUMN - Kijk ‘m staan. Zes jaar oud, al nagels lakkend bij het Glazen Huis om maar zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel van Serious Request dit jaar. De inzet van het Rode Kruis bij het voorkomen en behandelen van longontsteking bij kinderen, om het maar even kort samen te vatten. En kleine Tijn van zes wil daar zijn bijdrage aan leveren. Door nagels te lakken.

Oh ja, klein detail, Tijn is ongeneeslijk ziek. Hij heeft DIPG (hersenstamkanker) en zijn levensverwachting is minder dan een jaar. Waarschijnlijk zal hij het Glazen Huis van 2017 niet meer mee kunnen maken. Maar daar heeft Tijn lak aan. Letterlijk dus: hij daagt mensen uit om hun nagels te lakken (en gelakt te laten tot kerst) en 1 euro te doneren, of 10 euro te doneren aan zijn actie voor Serious Request. Onder het mom van ‘Lak aan DIPG’.

Ik zie de beelden van het dappere, kleine maar vooral mooie joch en zijn vader (“Het kan erger. Er zijn kinderen die niet eens vijf jaar oud worden”) en laat ze op me inwerken. De tranen zitten hoog, vlak naast mijn drie lagen kippenvel. Zo klein. Zo groots. En al is de realiteit zo mooi en afschuwelijk tegelijk, ik voel vooral de warmte en de liefde door mijn beeldbuis heen. Hoe onbaatzuchtig kun je zijn? Wat een relativeringsvermogen, inzet, goed hart en inlevingsvermogen. En ja hoor, daar komen de tranen weer.

Tijn, wat ben je een mooi joch. En wat had ik jou nodig. Wat hadden wij jou nodig. Het mag geen geheim zijn dat voor veel mensen 2016 nou niet echt een heel fijn jaar is geweest. Ik koos ervoor om geen jaaroverzicht te bloggen, maar een echtscheiding van 2016 aan te vragen, zo klaar was ik met dit jaar. Het was grauw, grijs en bij vlagen zelfs aardedonker. Deze week zelfs nog, toen het zwart nog zwarter werd en de wereld weer een stukje rotter leek. Het was de druppel. Dacht ik.

En toen kwam jij. En maakte in je eentje het verschil. Een enorm verschil. Dat jouw actie (met streefbedrag € 100) nu al de € 1,8 miljoen over is, komt niet direct omdat mensen het goede doel willen steunen, maar omdat jij ons liet zien dat we elkaar vast moeten houden op deze planeet. En het lijkt nu misschien wel, met alle media aandacht voor jou en je actie, alsof iedereen je nu in zijn armen heeft gesloten, maar dat is niet waar. Jij hebt ons juist in jouw armen gesloten Tijn. Je gaf dat kleine stukje warmte waar zo’n ontzettende behoefte aan was. Je gaf het vertrouwen terug. Liet zien dat we verder moeten kijken dan onze eigen sores en er moeten zijn voor elkaar. En man oh man, wat ben ik je daar dankbaar voor.

Want 2016 was een heel, heel donker jaar. Maar jij deed vandaag in je eentje het licht weer aan.

Bedankt lieve Tijn. Vanuit de grond van mijn hart.

 
En voor wie het nog niet heeft gedaan…nu hup, hup, naar de actiesite en doneren met die handel!