Categorieën

Service

Schip lekt olie in Nieuwe Maas

Schip lekt olie in Nieuwe Maas
Nieuws

Schip lekt olie in Nieuwe Maas

  • Redactie
  • 11-05-2016
  • Nieuws
Schip lekt olie in Nieuwe Maas

VLAARDINGEN - Flinke verontreiniging van de Nieuwe Maas, nadat in Vlaardingen bij het overpompen van zware stookolie zeshonderd liter werd gelekt. Het opruimen van de olie zal naar verwachting tonnen aan kosten met zich meebrengen.

Het ging mis gistermiddag toen bij het overpompen van zware stookolie tussen een binnenvaartschip en een zeetankschip bij een steiger aan de Nieuwe Maas, hun rekenkunsten de bemanning van het zeeschip flink in de steek liet. Zij hadden flink meer olie besteld dan waarvoor ruimte was in 'de tank'. Zodoende kwam er eerst 2200 liter olie terecht in een eerste lekbak. Toen die vol was, liep de zeshonderd liter olie de rivier in - voordat de lekkage werd opgemerkt.

Diverse schepen en steigers werden besmeurd met de zeer kleverige substantie. Zo was een grote olievlek te zien in de oude haven van Vlaardingen. Ter hoogte van de Zevenmanshaven lag ook een groot ‘veld’. De besmeurde schepen konden vervolgens niet vertrekken of verder varen zonder te worden schoongemaakt. Dit omdat ze de dikke stookolie anders verder zouden verspreiden. Ook het schip P5 van de zeehavenpolitie zat onder. Vooralsnog is in Schiedam geen olie uit het ongeluk aangetroffen.

De opruimkosten lopen in de vele tonnen en zijn voor rekening van het bedrijf dat eigenaar is van het zeetankschip. Verdere gevolgschade kan nog komen van rederijen wier schepen vertraging opliepen. Er is daarnaast door het Openbaar Ministerie een transactievoorstel gedaan van 4000 euro. De hoogte van de opruimkosten en wat mogelijk nog wacht zijn daarbij meegewogen.