Autobranche heeft het moeilijk tijdens Coronacrisis

20-03-2020 Nieuws Advertentie


SCHIEDAM - Sinds de verspreiding van het Coronavirus hebben veel bedrijven en ondernemers het moeilijk. Zij zien hun winst teruglopen of verliezen zelfs al hun inkomsten. In de autobranche is dit goed merkbaar. Autofabrikanten als Volkswagen, BMW en Daimler (Mercedes-Benz) hebben besloten om tijdelijk hun deuren te sluiten uit veiligheidsredenen. De productie van nieuwe auto’s ligt dus voorlopig stil.

Ook het aantal particulieren en ondernemers die een auto kopen of leasen neemt af. In februari werden er al minder auto’s verkocht dan het jaar daarvoor. Sinds zeven jaar zijn de verkoopaantallen niet meer zo laag geweest. Omdat de bereidheid van particulieren en ondernemers om een grote investering te doen flink is gedaald, zal de autobranche voorlopig nog in zwaar weer verkeren tot de economie weer aantrekt.

Autolease website ziet aanvragen afnemen

Dat er minder auto’s worden gekocht werd duidelijk gemerkt door financial leaseplatform zakelijkleasen.nl. Zij zagen het aantal bezoekers op hun website fors afnemen sinds de toespraak van premier Rutte. In totaal daalde het aantal aanvragen met maar liefst zeventig procent. "Voor ondernemers zijn dit onzekere tijden. Het is dan ook begrijpelijk dat zij grote aankopen zoals een leaseauto uitstellen'', aldus een vertegenwoordiger van de lease website.

Schadeherstelbedrijven hebben het moeilijk

Niet alleen autofabrikanten hebben het moeilijk maar ook andere bedrijven in de autobranche zoals schadeherstellers. Brancheorganisatie Focwa verwacht dat er in de schadeherstelsector de komende drie weken tot dertig procent minder omzet gemaakt zal worden en vanaf 6 april zelfs vijftig procent minder. Dit heeft onder andere te maken met de afname van het verkeer op de weg. Minder verkeer betekent ook minder schadegevallen. Naar verwachting zal de omzet pas na het tweede kwartaal van 2020 weer aantrekken. Focwa dan ook aan de overheid om extra maatregelen te nemen zodat de schadeherstelsector deze moeilijke periode kan overbruggen.