Bieb genomineerd voor 'Interieurbeplanting van het jaar'

14-12-2015 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - De beplanting van de Bibliotheek in de Korenbeurs is één van de vier kanshebbers op de titel ‘Interieurbeplanting van het jaar’. De bieb is sinds juni dit jaar geopend én de eerste in Nederland met een binnentuin. Het is ook nog eens de eerste keer dat branchevereniging VHG deze landelijke competitie organiseert.    

Project met een verhaal
Zuidkoop Natural Projects uit De Lier realiseerde de binnenbeplanting. “Het beplantingsproject dat we in de Korenbeurs in Schiedam mochten realiseren is een van de leukste en uitdagendste projecten die we gedaan hebben” vertelt Dennis Zuidgeest. “Daarom zijn we ontzettend trots op deze nominatie.” De Korenbeurs is 225 jaar oud en heeft vele bestemmingen gehad. Nu de bibliotheek er gevestigd is, kan iedereen van het pand en de binnentuin genieten. 

Zes meter hoge bomen 
Bomen van zo’n vier tot zes meter hoog, waaronder een Bucida, Tamarinde en een Ficus vormen de hoofdbeplanting van de binnentuin. Bomen met een gewicht van 150 tot 350 kilo. “Het atrium van de bibliotheek is een grote, hoge ruimte. Dan heb je grote bomen nodig om echt iets neer te zetten” legt Dennis Zuidgeest uit. “Maar waar we vanuit zijn gegaan bij het ontwerp van de binnentuin, is dat het voornamelijk moet uitstralen dat je deze sfeer ook zelf buiten kunt tegenkomen. We hebben er dus bewust geen tropische tuin van gemaakt, maar gekozen voor bomen die qua groeivorm overeenkomen met bomen uit het Nederlandse straatbeeld.” 

Het plaatsen van de bomen was technisch gezien een interessante klus. Zo is het gebouw verzakt. “De plantenbakken zouden daardoor zo schuin komen te staan dat één kant van de plant veel minder water zou krijgen. Dit probleem hebben we opgelost door grote plantenbakken op te delen in kleinere compartimenten.” aldus Dennis Zuidgeest. 

Criteria en prijsuitreiking
Na een bezoek aan zes in de voorronde geselecteerde projecten, heeft de vakjury vier inzendingen genomineerd als kanshebbers: 

  • Isala Ziekenhuis in Zwolle, Van der Tol bv
  • Koninklijke Auping in Deventer, Rent a Plant
  • Restaurant Fortuyn in Haarlem, Ambius
  • Bibliotheek in Schiedam, Zuidkoop bv 

Volgens de vakjury zijn het alle vier projecten die inspirerend zijn voor de sector en de markt. Ze laten ieder op een geheel eigen wijze zien dat professioneel ontworpen, aangelegd en onderhouden binnengroen een positief effect heeft op de ruimte en de beleving ervan door gebruikers. 

De projecten werden door de vakjury beoordeeld op een aantal vooraf vastgestelde aspecten zoals het ontwerp, technische realisatie, vakmanschap, de toegepaste beplanting en onderhoud. De bekendmaking en feestelijke prijsuitreiking vinden plaats op 21 januari 2016. 

 

 Gerelateerd