Burgemeester opent kerstmarkt Koemarkt met goed doel Sophia

10-12-2019 Nieuws Kor Kegel

Donderdag ziet de Koemarkt er veel stemmiger uit met tal van kerstkramen

SCHIEDAM – Burgemeester Cor Lamers opent donderdagavond om half zeven de kerstmarkt op de Koemarkt, waar geld wordt ingezameld voor het eerste kinderhersencentrum van Europa. Dat kinderhersenlaboratorium wordt komend jaar gevestigd in het Sophia-kinderziekenhuis.  

De kerstmarkt gaat al om vijf uur open, maar anderhalf uur later komt burgemeester Lamers speechen. Het initiatief ligt bij Nico Sterrenberg, die dit jaar voor het eerst met zijn Gebakkraam op de Koemarkt staat, na de tientallen jaren dat zijn grootvader, vader en hijzelf aan de Nieuwe Haven stonden ter hoogte van de BK-laan.  

Behalve marktkramen met kerstartikelen, heerlijke kerstbroden, glühwein en braadworsten komt er een rad van avontuur te staan en is er een podium, waar gedurende de marktdagen 28 artiesten zullen optreden. Maar het is een open podium en iedereen, jong en oud, mag er komen optreden. 
De Kerstman komt elke dag langs. Radio De Erker is met de studio aanwezig en vier scholen maken kerstkaarten, waarvan de verkoop ook ten goede komt aan afdeling 1 Noord van Sophia; daar komt het kinderhersenlab. 
Verpleegkundigen van Sophia zullen tijdens de hele kerstmarkt aanwezig zijn met een hometrainer. Daarmee hopen ze de bezoekers warm te maken voor het evenement Fietsen voor Sophia, dat in februari wordt gehouden, eveneens om geld bijeen te brengen voor het kinderhersenlaboratorium.  

“We zijn op het idee gekomen om wat te doen voor Sophia, nadat deze zomer de kleinzoon van vrienden van ons er terecht kwam met een hersentumor. Per toeval was zijn verpleegkundige de moeder van twee werknemers van ons. Zo kwamen wij in gesprek over het ziekenhuis en het hersencentrum en was het idee geboren iets te doen”, aldus Nico Sterrenberg.  

Voor het rad van avontuur worden nog sponsors gezocht. Wel is al duidelijk dat er mooie prijzen te winnen zijn, zoals een fiets, een bankstel, een kappersbon en cadeaubonnen van een aantal winkels in de binnenstad. 
Ook zijn sponsors welkom die kleine of grote prijzen ter beschikking stellen. De kerstmarkt is deze week en volgende week van donderdag tot en met zaterdag, telkens op donderdagavond van vijf tot tien uur, vrijdag van twaalf tot tien uur en zaterdag van twaalf tot zeven uur.