Eis tegen S'dammer: veertien maanden voor neppen ouderen

30-09-2021 Nieuws Redactie/Cerberus


ROTTERDAM - Een 22-jarige Schiedammer lichtte oudere mensen op door te frauderen met bankpassen. Dit is voor het Openbaar Ministerie reden vanmorgen voor de Rotterdamse rechtbank veertien maanden celstraf tegen deze F.M. te eisen. Daarvan twee maanden voorwaardelijk.

De gedupeerden kregen een telefoontje van een nep-medewerkster van de ING, die hen vertelde dat ze hun pinpas met de bijbehorende pincode moesten meegeven aan een koerier van de bank. Vervolgens kwam F.M. bij de oudjes aan de deur, om de passen op te halen.

Hij zou er op verschillende plekken mee gepind hebben. Een ouder echtpaar raakte maar liefst veertienduizend euro kwijt. Een ander slachtoffer, een 72-jarige vrouw, ging voor vierduizend euro het schip in. Bij een tachtigjarige man werd twaalfhonderd euro van de rekening gehaald.

De politie kwam F.M. op het spoor doordat zijn auto in de buurt van de pinautomaten was gezien. Toen agenten zijn woning binnenvielen, vonden ze er duizenden euro’s aan contant geld, bankpassen, credit cards, 45 mobiele telefoons, en luxeartikelen zoals tassen van het dure merk Gucci.

F.M. wilde donderdag bij de Haagse rechtbank niet veel kwijt. Hij verklaarde dat het contant geld spaargeld was van zijn moeder. “We wilden met de familie ermee op vakantie naar Curacao.” Volgens het Openbaar Ministerie was hij ook nog betrokken bij de beroving van een man in Noordwijk van diens bankpas. Tijdens de zitting waren camerabeelden te zien van F.M. die met de geroofde pinpas geld opnam in Rotterdam en Schiedam. De verdachte bekende dat hij daarop te zien was.

De officier van justitie nam hem vooral de bankpasfraude kwalijk. “De slachtoffers waren op leeftijd, en verliezen op deze manier hun vertrouwen in de medemens. Zeker omdat het zich bij hun voordeur afspeelde. “

Volgens zijn advocaat moet F.M. vrijgesproken worden van de bankpasfraude. “Er is geen enkel bewijs. Andere personen hebben zich hiermee beziggehouden.” De slachtoffers gaven immers totaal verschillende signalementen van de koerier die de pinpassen kwam ophalen. “De ene zegt dat hij zwart was, de ander dat hij blank was.”

Het OM wil dat de Schiedammer naast de geëiste celstraf voor de bankpasfraude alsnog vier weken jeugddetentie uitzit, vanwege verboden wapenbezit. Die straf was hem eerder alleen als voorwaardelijke straf opgelegd.

Uitspraak over twee weken.