Kelly Dulfer onderweg naar Olympische roem

24-07-2016 Nieuws Redactie

Kelly Dulfer, centraal in de groep op haar hurken

HANDBAL – Kelly Dulfer en haar Nederlands vrouwenhandbalteam zijn goed onderweg naar Rio. Momenteel steken de oranje vrouwen de oceaan over, naar heel Nederland hoopt op weg Olympische roem.

Even voor middernacht zetten de handbalsters en hun begeleiders voet op Braziliaanse bodem op vliegveld Galeao Antonio Carlos Jobim. Over dertien dagen wacht hun eerste Olympische wedstrijd ooit, tegen Frankrijk. Nog niet eerder waren er Nederlandse handbalsters actief op de spelen.

Afgelopen donderdag won het team op een voorbereidingstoernooi met overmacht van Montenegro, verliezend finalist van de Olympische Spelen van Londen (23-13). Een dag eerder kreeg Rusland, viervoudig wereldkampioen, ook al klop (25-23). Maar tegen het team van Zweden legden de oranjevrouwen het op dag 1 van het toernooi in Eindhoven af: 25-26. Nederland heeft al twaalf jaar niet van de Zweedse dames kunnen winnen; tijdens het afgelopen wereldkampioenschap, waar Nederland opzien baarde door de finale te halen, werd het 28-28. Opmerkelijk: de twee teams komen elkaar in Rio al in de poulefase tegen, op 12 augustus.

Oranje tankte dus vertrouwen. Daaraan ontbreekt het de vice-wereldkampioen niet. Voor de handbalsters zal het de komende weken zaak zijn balans te vinden tussen uitgaan van eigen kunnen en attent zijn op de kracht van de tegenstanders.

Een klus die je wel kunt toevertrouwen aan Kelly Dulfer, een van de twee speelsters in het Oranje-team met Schiedamse roots. De andere is Jasmina Janković; beide internationals,nu spelend in Duitsland, zetten hun eerste stappen op het handbalveld bij Ventura. Dulfer speelde daar tien jaar lang, tot 2012. Beiden speelden alle drie de wedstrijden in het voorbereidingstoernooi, en scoorden, zoals dat een keepster en verdedigster past, niet.

What's in a name: Dulfer begon haar voorbereiding op Rio met een weekje vakantie – of sloot er haar seizoen mee af op... Fuerteventura.

Op 27 juni verzamelde de voorselectie van 21 speelsters zich op Papendal. Op 1 juli maakte bondscoach Henk Groener bekend wie er afvielen om tot de selectie van vijftien speelsters voor Rio te komen. Even een spannend moment voor Dulfer, die er echter op voorhand wel vertrouwen in had. “Ik weet het niet zeker, dat ik bij de Rio-groep zit, maar je voelt het wel aan dat je een grote kans maakt, gebaseerd op trainingen en de gang van zaken in de groep.”

De hele maand juli was het intensief trainen op Papendal, vijf dagen achter elkaar – en dan in het weekend thuis stoom afblazen. Oldenburg is de stad waar Dulfer de kost verdient en door het jaar veel is, maar thuis, dat blijft voor haar Schiedam, waar haar ouders en twee jongere zussen wonen. Met Oldenburg eindigde Dulfer in de Duitse competitie, 'na een zwaar seizoen', op plek vijf. Niet helemaal om over naar huis te schrijven – 'we hadden ons een plek bij de beste vier tot doel gesteld' – maar gezien de vele blessures die het team het hoofd moest bieden, toch ook niet heel slecht.

Is zij thuis de oudste, in het Nederlands team is Dulfer, die net haar 23ste lente er op heeft zitten, de benjamin. “Maar er zijn wel de nodige speelsters van zo 23, 24 jaar. Nycke Groot is met haar 28 jaar zo'n beetje de oudste.” Handbal is een sport waar je enerzijds de nodige ervaring voor nodig hebt om op het hoogste niveau te kunnen meedoen, maar ook een fysiek zware sport die maakt dat maar weinig dertigers in het Nederlands team mee kunnen.

Een kleine klap was het wel voor Dulfer dat Lynn Knippenborg bij de zes afvalsters voor Rio zat. Zij en Michelle Goos zijn de beste vriendinnen in het team. Maar concludeer daaruit niet dat het team opgedeeld is in vriendengroepjes. “Er heerst bij ons een echt teamgevoel. Dat is toch ook wel onze kracht. We gaan voor elkaar door het vuur”, aldus Dulfer. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat er ruzie onderling was.”

Frankrijk is de eerste tegenstander die de kracht van Dulfer cs in Rio mag beteugelen. De verwachtingen zijn hooggespannen. “We hebben op het EK twee keer van ze gewonnen.” Nederland speelt in een team met zes landen; de beste vier daarvan gaan door naar de kwartfinales. Angstgegner Noorwegen, dat Nederland in de finale van het WK aftroefde, speelt in de andere poule. De analyses van die kansloze verliespartij zijn ondertussen gemaakt. “We misten de ervaring”, aldus Dulfer. “We werden overdonderd, waren te gespannen. Toen die spanning er af was, in de tweede helft, konden we partij bieden aan Noorwegen.”

Dulfer heeft er vertrouwen in dat de poulefase wordt overleefd. Dat is Nederland als vice-wereldkampioen volgens haar aan haar stand verplicht. Maar pas op: “Er zijn wel acht landen die van elkaar kunnen winnen en die om de medailles spelen.” Het wordt daarom zaak van 'wedstrijd naar wedstrijd' te spelen, aldus de Schiedamse. “We moeten niet al met ons hoofd bij de finale zitten.” Zoals gezegd: dat kun je nuchtere Kelly wel toevertrouwen.


De speelsters van het Nederlands handbalteam n Rio, met de clubs waarvoor ze spelen:
Jasmina Janković - TuS Metzingen (keeper)
Tess Wester - SG BBM Bietigheim (keeper)
Ailly Luciano - Metz Handball
Laura van der Heijden - Team Esbjerg
Jessy Kramer - Toulon Saint Cyr Var Handball
Nycke Groot - Győri Audi ETO KC
Estavana Polman - Team Esbjerg
Yvette Broch - Győri Audi ETO KC
Danick Snelder - Ferencvárosi TC
Martine Smeets - SG BBM Bietigheim
Michelle Goos - Succes Schoonmaak/VOC Amsterdam
Angela Malestein - SG BBM Bietigheim
Sanne van Olphen - Toulon Saint Cyr Var Handball
Lois Abbingh - Issy Paris Hand
Kelly Dulfer - VfL Oldenburg

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date