Laat zien hoe trots mensen van Wilton waren op hun werk

19-05-2022 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Sinds zaterdag is Schiedam een museum rijker: het Wilton-Fijenoordmuseum. Behalve een nostalgische inslag heeft initiatiefnemer Ad van Beek met het museum ook een ambitie gericht op de toekomst: het vak van scheepsbouwer en technicus in het algemeen presenteren aan nieuwe generaties.

Wie weet er nog wat kotteren is? Wie weet er om te gaan met luchtgereedschap? Wie kan er nog bouwtekeningen lezen van vijftig jaar geleden? Zaken die oudgedienden van Wilton-Fijenoord soms jarenlang hebben gedaan, maar ook technieken die vandaag de dag nog maar weinig mensen in de vingers hebben.  

Kijk bijvoorbeeld naar het bedrijf dat vandaag de dag ook nog de naam Wilton-Fijenoord draagt: een kleine onderneming actief in de nazorg aan de klant die de laatste onderzeeërs kocht die bij de Schiedamse werf werden gebouwd. Dat is Taiwan. Dok- en Werfmaatschappij Wilton-Fijenoord biedt technische ondersteuning bij het onderhoud van de vaartuigen. Directeur Marieke van Groenigen is al maanden op zoek naar een nieuwe medewerker, een ‘technisch-logistiektalent’, maar kan deze tot dusver niet vinden.

Van Groenigen sprak ook bij de opening van het museum, gevestigd in enkele containers en ‘units’ op het terrein van de Wilton Auto Club. “Ik heb zo veel respect voor Ad van Beek, die met liefde en interesse de herinnering aan de mooiste werf van Nederland in leven wil houden.” Zij koppelde daar de oproep aan de initiatiefnemer - ‘ook al doet hij graag de dingen op zijn eigen manier’ - niet alleen voor die grote opdracht te laten staan. “Ga volgende week of volgende maand eens kijken bij Ad, en vraag wat je voor hem kan doen.”

Het moet een gemeenschappelijke opdracht zijn, wil Van Groenigen maar zeggen, om het verleden toekomst te geven. Wat is geweest kan, moet dienen als basis voor de toekomst. Ook al is er veel veranderd. Van Beek, over wat ooit ondenkbaar leek: “Vandaag gaan de technici ook met schone handen naar huis. Bij GBS, de opvolger van de Wilton Machinefabriek, is alles ondertussen computergestuurd.” Het mooie is dat een bedrijf als GBS ondertussen ook zelf weer mensen opleidt.

Dat is nodig, gezien het gillende gebrek aan technici in de samenleving. Van Beek wil er met zijn initiatief ook een bescheiden rol in spelen: laat zien hoe mooi het vak was en is, laat zien welke innovaties er in Schiedam werden ontwikkeld en hoe trots mensen waren op hun werk. Dat moet de jeugd toch op ideeën brengen…

Tineke Mangnus was zaterdag aanwezig tijdens de feestelijke opening, met vele oud-medewerkers van de werf. Zij legde de sfeer vast in bijgaande foto's.

Bekijk de foto'sGerelateerd