Metro, tram en bus gaan minder rijden

26-11-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – Op verschillende metro-, tram- en buslijnen in Schiedam gaat de frequentie, vooral tijdens de spitsuren, omlaag. Dat is volgens de gemeente Schiedam nodig omdat de reizigersaantallen in het openbaar vervoer dit jaar flink is afgenomen door het Coronavirus. Daarmee dalen ook de inkomsten uit de verkoop van kaartjes en abonnementen voor de stadsvervoerder.

Om de kosten beheersbaar te houden, moet er in de regio maatregelen worden genomen, zo meldt de gemeente. "Voor Schiedam betekent dit dat de frequentie, met name in de spits, afneemt, maar alle lijnen behouden blijven."

“In de afgelopen periode is het openbaar vervoer in de regio zo volledig mogelijk blijven rijden. Dit was mede mogelijk dankzij een extra vergoeding die vanuit het rijk beschikbaar werd gesteld. Deze vergoeding eindigt medio 2021. Er zijn dus extra maatregelen nodig om kosten en opbrengsten bij vervoerbedrijven met elkaar in evenwicht te brengen”, aldus de gemeente. “Met de aangekondigde maatregelen wordt met slechts 45 procent van de reizigers toch nog 94 procent van de dienstregeling gehandhaafd.”

Op de verschillende metro-, tram- en buslijnen gaat de frequentie vooral tijdens de spitsuren omlaag. Alle lijnen blijven wel behouden op de tijdstippen waarop deze nu ook rijden. Hiermee blijven de meeste Schiedamse wijken ook in Coronatijd met het openbaar vervoer bereikbaar.

De maatregelen voor Schiedam betekenen concreet:
· Metro: metrolijn A rijdt in de spits niet meer tussen Schiedam-Centrum en Vlaardingen
· Tram: de frequentie van lijn 21 en lijn 24 gaat terug van vier keer per uur naar drie keer per uur
· Bus: lijn 38 gaat in de avond van vier keer per uur naar twee keer per uur en in de spits van acht keer per uur naar zes keer per uur
· Lijn 53 en lijn 54 gaan in de spits van drie keer per uur naar twee keer per uur
· Lijn 456 gaat in de spits van zes keer per uur naar vier keer per uur

De ringlijn Schiedam, die ontstaat door een koppeling van de lijnen 51 en 53, gaat komend jaar rijden op werkdagen tussen zeven en zeven. Wethouder Jeroen Ooijevaar: “Dit is mogelijk door een extra bijdrage vanuit de regio voor het behoud van de huidige dienstregeling van lijn 51. Wel is besloten om de geplande start van de avond- en weekendbediening van de ringlijn op te schuiven naar een later moment in 2021. Op dit moment is de vraag nog beperkt en is het gezien de grote financiële opgave nu niet verantwoord de dienstregeling juist uit te breiden. We verwachten vanaf de tweede helft van 2021 wel de avond- en weekendbediening van de ringlijn aan te kunnen bieden.”Gerelateerd