Monique Vernooij verrassend de snelste vrouw

26-09-2015 Nieuws Redactie

Foto's: Wendy de Bruijn en Ted Konings


SCHIEDAM - Monique Vernooij was de snelste vrouwelijke zwemmer in de Branders Zwemtocht vanmorgen. De 47-jarige Montfoortse had maar even meer dan 45 minuten nodig om de drie kilometer af te leggen tussen Buitenhaven, ter hoogte van Nolet, en de Noordvest, bij de camperplaats.

Vernooij verraste zichzelf - ze was helemaal niet uit op het winnen van de tocht. Tuurlijk, ze wist dat ze snel kon zijn. Iedere zwemmer moest van tevoren opgeven hoe lang hij of zij onderweg dacht te zijn - dat was de basis voor de indeling van de 180 zwemmers in drie groepen. Vernooij hield het op 45 tot 50 minuten en kwam daarmee in de eerste startgroep.

“Ik heb daar ook op getraind, drie keer per week 45 minuten zwemmen.” Voor haar was het een beetje aftrainen. “Op 11 juli hebben ik de Oosterschelde over gezwommen.” Dat is tweeënhalf kilometer. “Heel anders. Dat is een open ruimte, hier heb je de drukte van grachten en sluisjes en molens.”

In het begin was het even koud, 'in mijn gezicht en aan mijn voeten'. De vaseline die daar handig tegen is, had ze helemaal vergeten. Maar toen ze eenmaal onderweg was werd ze weer warm, in het water dat tussen de zestien en zeventien graden was. Van de aanmoedigingen vanaf de kade hoorde ze niet veel. “Je bent toch een beetje in je eigen wereld.” Zo had ze ook niet bijgehouden hoeveelste ze lag.

Maar heerlijk was het wel, aldus de Montfoortse. “Erg leuk. Zo veel afwisseling. En we zwommen hier een rondje, hoefden niet terug.” Dat deed ze met de bus. Misschien zou ze onderweg wel uitstappen, om de Brandersfeesten te verkennen.

Bekijk de foto'sGerelateerd