Onttrekking Sint Jan de Doper vindt twee weken later plaats

18-07-2020 Nieuws Redactie

De Heilig Hartkerk in de Gorzen wordt later aan de eredienst onttrokken dan de Sint Jan de Doper-Visitatie in Nieuwland

SCHIEDAM – De deelgemeenschap Sint Jan de Doper-Visitatie neemt niet op zondag 16 augustus afscheid van haar kerkgebouw aan de Mgr. Nolenslaan 99. Wel is er die dag een bijzondere viering, uit dankbaarheid voor 404 jaar dominicanen in Schiedam en bemoediging voor de toekomst.  

Ten onrechte werd zondag op Schiedam24 vermeld dat het dan om de afscheidsbijeenkomst gaat, laat Wim van der Steen namens de deelgemeenschap weten. 
De onttrekkingsviering ofwel laatste viering vindt plaats op zondag 30 augustus.  

Om voor beide vieringen een plaats te reserveren moet men zich aanmelden, net als voor de andere vieringen tot die tijd. Dat kan uitsluitend telefonisch, op de vrijdagavond voorafgaand aan de betreffende viering, tussen zeven en negen uur op telefoonnummer 4735066, dus niet per e-mail.  

De Heilig Hartkerk verliest op zondag 13 september haar oorspronkelijke functie voor de rooms-katholieke gemeenschap. Sluiting van de ‘Gorzenkerk’ was eerder voorzien in juni, maar door de Corona-uitbraak is de onttrekking aan de katholieke eredienst naar september verplaatst.  

Beide kerken worden gesloten door parochie De Goede Herder, die wel de Liduina Basiliek en de Jacobus-Martinuskerk in gebruik houdt voor de katholieke eredienst en het kerkelijk leven.
Sluiting van de twee kerken is volgens de parochie gewenst vanwege de terugloop in het aantal actieve parochianen. Om de kerkelijke functies te kunnen onderhouden is het nodig de verschillende gemeenschappen samen te voegen.

De toekomst van beide kerken is nog ongewis. Veel verschillende scenario’s voor een nieuwe bestemming zijn besproken, maar besluiten zijn er nog niet genomen. De Heilig Hartkerk is momenteel ook in gebruik door de pinkstergemeente Victory Outreach. In de Sint Jan de Doper-Visitatie komt eens per maand een Antilliaanse gemeenschap bij elkaar. En aanvullend op het bericht van afgelopen zondag, maakt op zaterdagen de Churchplant E-Oasis gebruik van het gebouw.