Ook Schiedamse slachtoffer internetafpersing

14-12-2018 Nieuws Redactie

DEN HAAG - De politie heeft een man en drie vrouwen aangehouden voor afpersing. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor het 'afdreigen' van tenminste tien jonge vrouwen, waaronder een Schiedamse.

Dat deden ze door te dreigen met het openbaren van naaktfoto’s van de vrouwen. De man wordt daarnaast ook verdacht van verkrachting van een van de slachtoffers.

De man (23) werd dinsdag 27 november aangehouden in een woning in Den Haag. De drie vrouwen uit Hilversum, Capelle aan den IJssel en Rotterdam zijn vorige week donderdag aangehouden. De politie en justitie in Den Haag denken dan hun samenwerking een reeks van zaken heeft opgelost.

Het onderzoek startte met de aangifte van een vrouw uit Vlissingen. Zij zou worden afgeperst door een man die dreigde naaktfoto's van haar op internet te zetten, als zij hem geen geld zou betalen. De politie kwam uit bij de man in Den Haag, die meer vrouwen op dezelfde wijze afperste. Een van de slachtoffers is mogelijk zelfs verkracht, juist toen ze hem geld kwam brengen. Bij onderzoek in zijn huis werden een telefoon en een laptop in beslag genomen. Afgelopen woensdag verlengde de rechtbank in Den Haag zijn voorarrest met negentig dagen.

Het onderzoek, zoals naar de telefoon en een laptop, leverde informatie op dat de drie vrouwen uit Hilversum (18), Capelle aan den IJssel (25) en Rotterdam (26) mogelijk betrokken zijn. Het drietal is na de aanhoudingen verhoord en de politie probeert duidelijk te krijgen wat precies hun rol is. Bij de politie hebben zich tot dusver tien vrouwen tussen de achttien en 25 jaar gemeld die mogelijk slachtoffer zijn van het viertal cybercriminelen. Behalve uit Schiedam komen deze vrouwen uit Nijmegen, Vlissingen, Bennekom, Den Haag (twee vrouwen), Helmond, Leiden, Wouw en Riethoven. Er wordt niet uitgesloten dat er meer slachtoffers zijn.

Aris van Herwijnen van de recherche van het politiedistrict Zeeland legt uit hoe cyberafpersers vaak te werk gaan bij chantage door 'expsosen': “We zien dat daders via datingsites een vals profiel aanmaken, dus met valse gegevens en een foto van iemand anders. Daarna wordt contact gelegd met potentiële slachtoffers en wordt gevraagd om eens een foto te sturen. Het gaat dan fout zodra een slachtoffer een naaktfoto stuurt, waarop ze wel of niet herkenbaar zijn. De afperser neemt dan via een ander social mediakanaal met weer een andere valse identiteit contact met haar op en zegt dat hij naaktfoto’s van haar heeft. Hij dreigt deze te publiceren op internet. Ze kan dat voorkomen door geld over te maken. Als ze daar intrapt, heeft hij beet en gaat het van kwaad tot erger. Afhankelijk van de reactie van het slachtoffer moet ze steeds geld betalen of worden bepaalde transacties zelfs tegen seks afgedaan. Een van de slachtoffers meldde ons zelfs dat ze was verkracht. Al met al een zeer kwalijk fenomeen, waarbij ze vaak ook nog eens bewust proberen jonge kwetsbare vrouwen te vinden.”

De Zeeuwse politie weet dat deze vorm van cybercrime moeilijk te bewijzen is. “Dit soort onderzoeken zijn lastig omdat de daders zich vaak achter valse social media accounts verschuilen. Het is voor politie en justitie daardoor moeilijk om achter de juiste identiteit te komen. Door knap recherchewerk hebben we zicht gekregen op dit viertal, waarna ze zijn aangehouden. Het blijkt dus heel belangrijk dat slachtoffers aangifte doen. Verder adviseren wij slachtoffers om bewijs te verzamelen op het moment dat sprake is van exposen. En tot slot: praat erover met ouders, familie of iemand anders die je vertrouwt, hoe eng dat ook is!”, aldus Van Herwijnen.Gerelateerd