Politie waarschuwt voor pakketdieven

08-11-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM – De politie in Schiedam waarschuwt voor oplichters. Op een heel simpele manier stelen zij spullen die zij via het internet hebben aangeschaft.

Fred Bravenboer, wijkagent in Groenoord, legt uit hoe de oplichters te werk gaan. “Zij kopen spullen op het internet en laten deze sturen naar woningen waarvan zij weten dat die leeg staan.” Omdat de bezorger het pakje uiteraard niet kwijt kan op het opgegeven adres, probeert hij dit bij de buren af te geven. “De oplichters weten daarvan.” Soms omdat ze via het internet kunnen volgen waar een pakje is afgegeven, soms omdat ze weten welke dag er bezorgd wordt en dan de man of vrouw van DHL, DPD, GLS of PostNL in de gaten houden. “De oplichter komt het pakje vervolgens aan de deur ophalen, zeggend dat hij Jansen of Pietersen is, de naam waarop besteld is.” De rekening van de gekochte spullen wordt uiteraard nooit betaald en de dief ligt op het kerkhof.

Bravenboer had vorige week enkele gevallen van deze vorm van oplichting bij de hand. “In de Toon Verheystraat had een mevrouw nota bene vier pakjes aangenomen.” Het ging om sieraden en apparatuur. De behulpzame buurvrouw werd achterdochtig, poeierde de man die de pakjes op kwam halen af en haalde de politie erbij. Bravenboer, tot voor kort werkzaam in Rotterdam, had daar ook dergelijke gevallen van fraude meegemaakt en herkende de systematiek.

Opmerkelijk, de bedrijven hun spullen zo makkelijk verzenden zonder dat er zekerheid over betaling is.

Al met al adviseert de politieman om 'niet zo maar pakketjes voor de buren aan te nemen'. “Als je die niet kent.” De politie doet onderzoek naar deze oplichtingspraktijk in Schiedam.


Gerelateerd