Recht van Mijn Kind wil 'n nieuwe moslimschool

13-02-2019 Nieuws Kor Kegel

Veel kinderen op de wachtlijst...

SCHIEDAM – Direct na de eerdere melding vandaag dat in Vlaardingen een aanvraag is ingediend voor de vestiging van een islamitische school, verscheen op de lijst van ingekomen stukken van de Schiedamse gemeenteraad een aanvraag om ook in Schiedam een nieuwe op de Islam gebaseerde school op te richten, echter van een andere initiatiefnemer.

Stichting Recht van Mijn Kind, gevestigd in het Oude Westen van Rotterdam, hoopt voor het seizoen 2020-2021 een moslimschool te starten in een van de leegstaande gebouwen in Schiedam-West of de binnenstad.

De aanvraag is reeds op donderdag 24 januari verstuurd, maar vermoedelijk wegens de onjuiste adressering niet eerder op de lijst van ingekomen stukken geplaatst. De aanvraag is namelijk gericht aan de ‘afdeling’ college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam ter attentie van burgemeester Cor Lamers. Maar Lamers is burgemeester van Schiedam. Het postadres is overigens wel dat van de gemeente Schiedam. De brief met de vijftig handtekeningen die nodig zijn voor een verzoek om een nieuwe school te stichten, kwam daardoor met vertraging binnen bij de Schiedamse gemeenteraad – wel heel toevallig na het eerdere bericht vandaag op Schiedam24.  

De aanvraag voor een islamitische basisschool in Vlaardingen komt van Stichting Islamitisch College (SIC), die in Schiedam reeds twee basisscholen heeft, El Furkan aan de Eduard van Beinumlaan 61 in Groenoord en Ababil aan de Dr. Kuyperlaan 12 in Nieuwland. 
Aan de aanvraag in Vlaardingen gingen vijf pogingen van SIC vooraf. De gemeente Vlaardingen betwijfelde of SIC binnen vijf jaar tot het vereiste minimum van driehonderd leerlingen kan komen. Met poging zes kan SIC een goede prognose nog niet laten zien. 
Vorige week werd bekend dat SIC ook in Maassluis een school wil oprichten.  

In Schiedam gaat het om een bijzondere basisschool Moslim van Stichting Recht van Mijn Kind, Voorzitter Janjua Rahman schrijft dat de twee bestaande islamitische scholen, El Furkan en Ababil, een wachtlijst hebben van honderden leerlingen, maar dat ze selectief toelaten. Rahman wil hun monopolie doorbreken. De nieuwe moslimschool zou er vooral zijn voor moslims die hun geloof niet praktisch belijden en dus minder streng in de leer zijn, waardoor de sfeer op school ook toleranter is. Voor het eerste schooljaar verwacht hij 831 leerlingen. Op de langere termijn tot 2040 zal dat niet veel minder worden. Janjua Rahman ziet bestaansrecht voor een moslimschool naast de andere eenentwintig basisscholen in Schiedam, inbegrepen de twee islamitische.  

Indrukwekkend is het overzicht van demografische gegevens waarmee Recht van Mijn Kind het bestaansrecht van een vrije moslimschool wil aantonen. Een locatie heeft de stichting nog niet op het oog. “In geheel Schiedam zijn er genoeg leegstaande gebouwen die als school gebouw kunnen gebruikt worden, in plaats van ze te laten afrotten door ratten en andere ongedierte. Het gaat hier onder andere om voormalige banken, school, sportclub en kantoorgebouwen.” Blijkens de aanvraag hebben echter Schiedam-Centrum en -West de voorkeur.