Categorieën

Service

Regio bereidt zich voor op opvang Oekraïnse vluchtelingen

Regio bereidt zich voor op opvang Oekraïnse vluchtelingen
Nieuws

Regio bereidt zich voor op opvang Oekraïnse vluchtelingen

  • Redactie
  • 04-03-2022
  • Nieuws
Regio bereidt zich voor op opvang Oekraïnse vluchtelingen

SCHIEDAM - De regio Rotterdam-Rijnmond maakt zich op om tweeduizend opvangplekken te realiseren voor Oekraïners. Deze plekken kunnen worden gevuld door vluchtelingen uit het land als de eerste opvang van hen, geregeld in en door de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Ede en Zaanstad, in gebruik zal zijn.

Dat blijkt uit een informatiebrief van het college aan de Schiedamse raad. "Het conflict in Oekraïne houdt de samenleving bezig. Nederland probeert Oekraïne te steunen waar nodig. Dat zien we niet alleen terug in het overheidshandelen, maar vooral in de samenleving", zo schrijft loco-burgemeester Antoinette Laan namens B&W. "Mensen zamelen spullen in, zijn bereid Oekraïense vluchtelingen op te vangen en overal wordt steun uitgesproken. Het conflict voelt soms nog ver weg, maar de gevolgen zullen reiken tot onze regio. De coronacrisis heeft ons geleerd dat we niet terughoudend moeten zijn om vroeg in actie te komen. Daarom heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) deze week een inventarisatie gedaan van de mogelijke gevolgen voor de regio."

Zo is afgesproken dat de VRR de opvang van de vluchtelingen in de regio coördineert. Om de veiligheidsregio daartoe in staat te stellen, bereiden de gemeenten een organisatie voor om regioneel te kunnen samenwerking. Maar ook zal een beroep op inwoners gedaan worden, bijvoorbeeld ook om opvangruimte aan te bieden. "Hiervoor wordt een regionaal ingangsloket gerealiseerd voor aanbod vanuit de samenleving."

De reguliere opvang van asielzoekers, ook op het schip in de Buitenhaven, staat los van deze organisatie, 'maar uiteraard wordt gebruikgemaakt van de aanwezige kennis en kunde'.

B&W spreekt verder in de brief uit niet te vrezen voor energietekorten. Maar: "De mogelijkheid bestaat dat op termijn alsnog tekorten ontstaan in de gaslevering. Los van de gevolgen voor huishoudens wordt ook gekeken naar de gevolgen voor het havenindustrieel complex. Om die reden wordt een inventarisatie gehouden van de eventuele consequenties van afschalen van de gasvoorziening."

Een ander punt van zorg is cyberspace. "Vooralsnog zijn er geen concrete dreigingen", zo schrijft Laan, "maar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) houdt er rekening mee dat Nederland getroffen kan worden." De VRR zet zich in om de cyberweerbaarheid bij zowel publieke als private organisaties te verhogen en waar nodig te intensiveren, aldus het college. "De planvorming vanuit de VRR en crisispartners rondom uitval gas, elektra, telecom en ICT zijn of worden op dit moment geactualiseerd."

De kosten van dit werk, ook bij gemeenten en veiligheidsregio, zijn aanhangig gemaakt bij het Ministerie van Financiën. "Gemeenten en crisispartners van de VRR worden wekelijks geïnformeerd (vanuit de rijksoverheid, red.) via een monitor, zoals ook werd gedaan tijdens de Coronacrisis. In deze fase is nog lang niet alles uitgewerkt. De situatie is onvoorstelbaar, onvoorspelbaar en kan elk moment wijzigen. De gemeente en de VRR monitoren de situatie nauwgezet. (..) Het zijn onzekere tijden, laten we elkaar vasthouden."