SBM: verder saneren ondanks goede resultaten

07-08-2020 Nieuws Redactie

De drijvende productie- en opslagschepen van SBM Offshore worden vaak ingezet in Brazilië; foto: SBM


SCHIEDAM - Dat de besluiten van de leiding van een groot concern niet recht evenredig zijn met de financiële prestaties van datzelfde bedrijf bewijst SBM Offshore. Gisteren werd door de beurs goed geoordeeld over het functioneren van de Schiedamse oliedienstverlener in de eerste zes maanden van het jaar, direct daarna maakte het bedrijf bekend in totaal zeshonderd banen te schrappen.

SBM Offshore doet dit om de kosten te verlagen; het bedrijf verwacht aanhoudende moeilijke omstandigheden gezien de lage olieprijs. Op termijn leidt de vermindering van het banenbestand tot een jaarlijkse besparing van honderd miljoen dollar. 

Driehonderd van de te vervallen posities bij het bedrijf werden er al in het eerste kwartaal aangekondigd, daar komen er nu driehonderd bij. Bij het bedrijf werkten aan het begin van het jaar ongeveer 4500 mensen.

SBM-chef Bruno Chabas stelt dat de Coronacrisis een grote impact heeft op de olie-industrie, ook op lange termijn. SBM Offshore moet zich daarop aanpassen. De vooruitzichten voor het aantal nieuwe projecten dat op de markt komt, blijven onzeker.

De reorganisatie zelf gaat ook tientallen miljoenen kosten die zullen drukken op de bedrijfsresultaten in de komende maanden.Gerelateerd