Categorieën

Service

Schiedam is weer veilig

Schiedam is weer veilig
Nieuws

Schiedam is weer veilig

  • Redactie
  • 23-09-2015
  • Nieuws
Schiedam is weer veilig

Foto: Henry de Wolf


HOEK VAN HOLLAND - Schiedam blijkt weer veilig in (en achter) de veilige armen van de Maeslantkering.

Eens per jaar wordt de Maeslantkering getest, de grote stalen waterkering tussen Maassluis en Hoek van Holland die de Nieuwe Waterweg kan afsluiten om het achterland te beschermen tegen overstromingen.

De Maeslantkering werd in 1997 opgeleverd en vormde het sluitstuk van de Deltawerken. Volgens het oorspronkelijke Deltaplan zou de Nieuwe Waterweg open blijven voor de scheepvaart. Echter, de noodzakelijke dijkverhogingen van Maassluis tot voorbij Dordrecht zouden zo veel geld kosten, dat Rijkswaterstaat in de jaren tachtig een goedkopere oplossing zocht: de Maeslantkering.

De proefsluiting is altijd weer een spannende gebeurtenis: sluiten de twee gigantische armen wel of niet. Volgens wettelijke normen is het toegestaan dat de kering een keer weigert van de honderd keren dat die moet sluiten. Ongeveer tien jaar geleden bleek de faalkans echter veel groter te zijn, waardoor het achterland ineens niet meer zo veilig was als afgesproken. Daarna is er veel gesleuteld aan de bediening van de waterkering; nu zou alles weer op orde moeten zijn.

Om tien over half zes vanavond begonnen de immense deuren uit te varen en om vijf voor half acht was de sluiting compleet. De Maeslantkering zal rond zevenen morgenochtend weer volledig open zijn.

De functioneringssluiting trok veel belangstelling, naar schatting enkele honderden geïnteresseerden. Ook Franse en Duitse T- ploegen maakten beelden van het sluitproces.

We kunnen u melden dat de jaarlijkse proef is gelukt: de veiligheid voldoet aan de wettelijke normen. Voorlopig kunnen de inwoners van Schiedam (en de rest van Zuid-Holland) weer rustig slapen.