Schiedam krijgt cultuurcafé

09-04-2016 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Schiedam krijgt zijn eigen cultuurcafé. Een plek waar stedelingen, kunstenaars, sporters en tycoons met elkaar in gesprek gaan. Een paar keer per jaar, in de St.-Jorisdoele.

Initiatiefnemers zijn drie Schiedammers, met veel.. initiatief. Marianne Ames, Reinard Maarleveld en Marco Spruit Bleeker. Historisch, cultureel en verslagleggend betrokken bij Schiedam. Aan de slag met een idee dat ontstond op de Dag van de Geschiedenis, vorig jaar, waar het drietal ook bij betrokken was. “Die dag eindigde met interviews met drie sporters”, vertelt Spruit Bleeker. “Dat ging zo goed, dat we zeiden: dat moeten we vaker doen!”

Maar niet slechts met sporters, hoe boeiend de verhalen van mensen die een ultieme sportieve prestatie nastreven ook zijn. “Er zijn zo veel mensen met een goed verhaal in Schiedam”, aldus Spruit Bleeker. Kunstenaar, sporters en tycoons, dat worden de gasten, zo hebben ze het vervolgens geformuleerd.

Donderdagavond 21 april is het eerste cultuurcafé. Kortweg CCDP1 gedoopt, naar Cultuurcafé Doeleplein 1. Het in gesprek gaan gebeurt letterlijk, met interviews, maar ook meer figuurlijk, met optredens, muziek en literatuur. CC Grand - met Vlaardingse roots, doen we niet moeilijk over - een 'cultuursnufje' verzorgd door kunstondernemer Jeroen Dijkstra en een top 3 van wat er vandaag in boekhandel Post Scriptum ligt. Han van der Horst, onder veel meer vaste columnist van Schiedam24, brengt ook in het cultuurcafé een staaltje van zijn soms verbluffende dwarsdoordenkerij.

Spruit Bleeker cs dachten na over een formule en komen vooralsnog uit op een duo-interviewvorm. “Steeds twee van ons zullen de interviews doen, de derde loopt door de zaal met microfoon.” Want, natuurlijk, moet de gesprekken een dynamisch karakter krijgen, met inbreng van ieders goeie ideeën en slimme vragen. De initiatiefnemers gaan ook uit van een staande ontmoeting, actief in het gesprek dus. Hetzelfde doel heeft de rolverdeling van de interviewers; in de geest van DWDD, met een verwelkomende vragensteller en een meer prikkende assistent.

Spruit Bleeker rekent op zo'n zestig, zeventig bezoekers, maar hoopt stiekem op meer. “Er is in de Jorisdoele wel plek voor honderd.”

In de eerste editie in april (ook op 8 juni is de St.-Jorisdoele al geboekt) zijn Luke en Marcel Verburg te gast. Luke is Schiedams sporttalent van het jaar en beide heren gaan in op de voor- en nadelen van zo'n snel verkregen predicaat voor de triatleet. Winnie Teschmacher komt vertellen over haar initiatief ‘Snapshot of a larger order’, dat tegen die tijd van start is gegaan in de Nolet- (sommigen zeggen Jongeneel) loodsen - waarschijnlijk gebeurt dit met een opgenomen interview, gezien de hectiek van de organisatie op dit moment.

Sowieso draaien de camera's voor CCDP1. Het programma wordt opgenomen door Look Tv; de zender zal Cultuurcafé Doeleplein 1 op tv brengen.

En oh ja, dan nog even de toegang. Die kost tien euro. Maar de initiatiefnemers kunnen dankzij verkregen subsidie gratis toegangskaarten uitdelen. Ook wie in het bezit komt van zo'n kaart wordt gevraagd zich bij de organisatie te melden als zij of hij op 21 april aanwezig wil zijn. Gewoon, om te kunnen organiseren. Www.ccdp1.nl is daarvoor de snelste weg.

En de moraal van dit verhaal: waarom pakken de drie zo uit? "We willen gewoon een stukje cultuur brengen; bijzondere aspecten van Schiedam over het voetlicht brengen." Uit liefde, dat wel natuurlijk. Voor de stad!

 


Gerelateerd