Twee Schiedammers zitten volgens justitie achter 'vergismoord'

15-01-2020 Nieuws Redactie

Rob Zweekhorst; foto: politie


SCHIEDAM - Journalist Robert Bas blijft nog enige tijd in onzekerheid verkeren. De kans blijft bestaan dat hij moet getuigen in de strafzaak tegen de Schiedammer René F. Die wordt er van verdacht opdrachtgever te zijn van de 'vergismoord' op Rob Zweekhorst op 1 januari 2014. De moord is volgens justitie uitgevoerd door Jimmy R., eveneens uit Schiedam.

Bas, woonachtig in Vlaardingen, werd in oktober enige dagen door de rechter-commissaris gegijzeld omdat hij weigerde te getuigen. Hij deed als journalist een beroep op zijn verschoningsrecht. De rechtbank gaf hem daar gelijk in, zodat Bas na enige dagen de gevangenis weer kon verlaten. Zie ook dit artikel.

De rechter-commissaris vermoedde dat Bas waardevolle informatie kan geven over de toedracht van de moord op Zweekhorst. Ook advocaat Ed Manders van F. stelde vandaag Bas graag te horen. De rechtbank in Rotterdam ging daar in een zitting vandaag niet in mee, maar behield zich wel het recht voor dit in een later stadium wil toe te laten. "De zittingsrechter kan het beste beoordelen hoe de belangen van de verdachte en de getuige tegen elkaar moeten worden afgewogen."

De zaak draait om de moord op Zweekhorst, een 'vergismoord' omdat de schutter het doel had Dennis van den Berg te doden. De twee mannen uit Berkel en Rodenrijs lijken enigszins op elkaar en woonden bij elkaar in de buurt. De zitting werd vandaag bijgewoond door de weduwe van Zweekhorst en haar kinderen, voor het eerst.

Opdrachtgever van schutter Jimmy R. was volgens justitie F. Elf getuigen hebben bij de politie zeer belastend over hem verklaard, aldus justitie. De Schiedammer, ooit werkzaam als valutahandelaar, en Van den Berg waren 'oude vrienden' maar raakten gebrouilleerd. De Schiedammer stelt onschuldig te zijn en verzocht vandaag om opheffing van zijn voorlopige hechtenis, maar zit niet langer vast. De rechtbank honoreerde dat verzoek niet. F. werd eerder veroordeeld voor het omkopen van douanier. Hij kondigde vandaag aan aangifte tegen Van den Berg (die geen bezwaar heeft tegen het gebruik van zijn naam) te gaan doen. De laatste zou de eerste dood willen.

Volgens advocaat Manders gaf Van den Berg, die vastzit, aan een mede-gedetineerde de opdracht om zijn schoonvader af te persen. Hij zou daar honderdduizend euro aan kunnen verdienen, en dat bedrag zou dienen voor de betaling van het ombrengen van F.

Om het nog wat macaberder te maken: Jimmy R. zit momenteel een celstraf van veertien jaar uit voor de mislukte liquidatie op 30 maart 2015 op... René F.

Zie ook dit artikel.


Gerelateerd