Categorieën

Service

Vier karpers van een kilo of acht in één nacht

Vier karpers van een kilo of acht in één nacht
Sport

Vier karpers van een kilo of acht in één nacht

  • Ted Konings
  • 03-01-2016
  • Sport
Vier karpers van een kilo of acht in één nacht


SCHIEDAM - Vier spiegelkarpers in twaalf uur. Die bijzondere vangst deed Wessel van Ostende in de nacht van vrijdag op zaterdag in het Beatrixpark. Vissies van ieder zestien tot achttien pond...

De 29-jarige Schiedammer is een echte hobby-hengelaar. Zo een keer in de twee weken is hij wel aan de borden van de centrale vijver bij het pannenkoekenrestaurant te vinden, met regelmaat 's nachts. Zeker in de winter is dat volgens hem de beste tijd om een karper te vangen.

Het gaat goed met de karpers in het park. Enkele jaren geleden heeft Hengelsportvereniging Schiedam actief karpers uitgezet om het bestand in de wateren van het park op peil te houden, na enkele strenge winters die de vissenpopulatie geen goed deden. Ook de bestanden van andere vissen worden bewust onderhouden, om voor balans te zorgen: brasems, baarsjes en doktersvissen.

Verder wordt er werk gemaakt van het op diepte brengen van de wateren. “Juist morgen wordt er een begin gemaakt met het uitbaggeren van de vijver”, vertelt Van Ostende. “Dat moet voor het eerst in heel lange tijd zijn, want niemand kan zich herinneren dat dat is gebeurd. Terwijl het toch iedere 25, 30 jaar wel moet gebeuren.” Blad, takken en andere materialen hopen zich op en vormen een brei waarin een mens tot op zijn heupen wegzakt. “En waarin bacteriën die schadelijk zijn voor de vissen kunnen groeien”, aldus Van Ostende.

Maar nog voor het uitbaggeren begint, blijken er dus grote karpers rond te zwemmen. Nog steeds, want Van Ostende gooit zijn vangst steevast terug. Hij doet dat heel secuur, met karpermat en schepnet, zodat de vissen geen schade leiden. “De wond van de haakjes is vaak na twee dagen al niet meer te zien.”

En hoe lukte het hem nu vier van die grote vissen boven water te halen? Domme vraag: “Met goeie bollies natuurlijk.”