Twee bazen van morgen - en een van vandaag

24-01-2019 Onderwijs Redactie


SCHIEDAM – Een dag de baas zijn, dat smaakt naar meer. Heavenly Groeneweg-Mao en Ibrahim Uzun zouden ook morgen, of ergens na het behalen van hun schooldiploma, best willen werken bij Driemaasstede.

De beide leerlingen van De Taaltuin deden mee met het programma 'Baas van Morgen', georganiseerd door JINC, dat kinderen en jongeren klaar wil stomen om met gelijke kansen de arbeidsmarkt op te komen. Zij waren niet de enigen vandaag; een grote groep kinderen en jongeren nam vandaag plaats op de stoel van 'de baas' van bedrijven en organisaties. Behalve Driemaasstede deden in Schiedam Wärtsilä en de gemeente Schiedam mee. Twee medeleerlingen van De Taaltuin liepen vandaag mee met burgemeester Cor Lamers.

Doel is de basisschool- en vmbo-leerlingen een ervaring te geven van bedrijven en organisaties, van leidinggeven en een waardevol contact te laten opdoen.

Waardevol werd het ook voor Edwin Wulff, bestuursvoorzitter van Argos, de organisatie achter Driemaasstede. Zo kreeg hij van Heavenly en Ibrahim drie tips mee om het verpleeghuis (want dat zijn verzorgingshuizen in Nederland de afgelopen jaren steeds meer geworden) gekend en populair te maken bij jonge mensen die voor de keus staan te solliciteren. Het vinden van geschikt personeel is vandaag de dag een van de belangrijkste punten waarover Wulff en zijn collega's zich het hoofd breken. Wat dacht u van deze meneer: "Een zomerfeest, met barbecue, zodat mensen die het idee hebben dat het hier alleen maar werk met zieke mensen is, kunnen zien hoe superleuk het hier ook is”, zegt Heavenly. Ibrahim verwacht veel van het onder de aandacht brengen van werk in de verzorging, en bij Driemaasstede in het bijzonder, door bekende vloggers. “Zodat op You Tube jonge mensen kunnen zien hoe het is.” En natuurlijk mag Instagram niet ontbreken om je te laten zien, daar zijn de dame en heer het snel over eens. “Of op Tik Tak”, weet Heavenly ook nog.

Het was best 'cool' vandaag aan de Voorberghlaan, vonden de twee jonge Schiedammers. Bijvoorbeeld? “Nou, het zwembad bijvoorbeeld” (Ibrahim). “En de kunst aan de muur” (Heavenly). En het is lekker rustig in het huis, zo weten zij beiden te waarderen. “Het is gezellig ingericht.”

En ook wel heel erg cool was de Google Glass. Driemaasstede gebruikt het apparaat, een bril annex camera, om mensen op afstand mee te laten kijken, bijvoorbeeld bij het behandelen van wonden. Ibrahim, die graag iets met (informatie)-techniek doet en daar ook zijn beroep van wil maken, vond dit wel een heel mooi voorbeeld van hoe hij met techniek ook in de zorg zeer van nut zou kunnen zijn.

Wulff nam, samen met zijn 'hoofd P&O', die gaat over het aannemen van mensen, de tips heel goed in zich op. En hij vroeg Ibrahim en Heavenly of hij nog eens een beroep op hen mocht doen in de toekomst. Bijvoorbeeld als plannetjes om verplegenden en verzorgenden te werven zijn uitgewerkt en getest moeten worden. Nou tuurlijk, dat mocht!

Kijk, dat zijn nu nog eens vruchtbaar bestede dagen, voor jong en oud. Precies zoals Daniel Roos, bedenker en directeur van JINC het voor zich had gezien. “Een kind een dag op de stoel van de baas levert meestal twee vliegen in één klap op: een onvergetelijke ervaring voor een kind én verfrissende ideeën voor een bedrijf.”Gerelateerd