Politiek nodigt vriendenstichting uit: draag het sportcentrum zelf verder

15-05-2019 Politiek Redactie

De vriendenstichting presenteerde de raad een attentie in de vorm van een vis met een motto; bovenstaande foto: Mieke Peters


SCHIEDAM – De belangrijkste vraag wordt hoe de initiatiefnemers voor een multifunctioneel sportcentrum op de plek van Zwembad Zuid, verantwoordelijkheid gaan dragen. Dat kreeg Mari Dingenouts gisteravond tijdens het Stadserf terug van de raad, nadat hij namens de Vrienden van Zwembad Zuid de plannen presenteerde.

De vrienden zijn al in gesprek met bedrijven uit de stad, om te kijken hoe zij bij kunnen dragen aan de realisatie van het sportcentrum. Dat kan ook een manier zijn om personeel van die bedrijven te betrekken bij het centrum, en bij bewegen en sporten in zijn algemeenheid. Want dat is het grote doel, aldus Dingenouts: de Schiedammers aan het bewegen krijgen, zeker zij die dat tot dusver nog maar mondjesmaat doen.

In 2012 besloot de raad dat het zwembad door moest gaan, in ieder geval tien jaar. Voor het 2022 is, maken zowel de vriendenstichting als anderen nu de balans op en ontwikkelen ze plannen voor na dat jaar.

Wethouder Fahid Minhas is een van die partijen. Hij stelde gisteravond blij te zijn met het initiatief van de vrienden. Hij plaatste het in een korte toelichting in een breder kader. “We zijn doende te duiden wat de behoefte aan sporthallen, -zalen en buitenfaciliteiten is in de stad.” En hoe de accommodaties ervoor staan, welke onderhoudsbehoefte er is. Rapporten zoals die waarop de vriendenstichting zijn plannen bouwt als dat van Mulier en van Drijver en Partners, zijn daarbij bouwstenen, aldus de wethouder.

“Het laatste kwartaal van dit jaar komt er een startnotitie”, zo zette hij de verdere gang van zaken uiteen. In die notitie wordt op een rijtje gezet hoe tot beleid te komen. “Dat wordt vertaald in een kadernota.” Daarin wordt vastgesteld wat de financiële kaders zijn, hoe met informatie wordt omgegaan, hoe burgerinitiatieven worden gewogen en meegenomen.

“Maar de verantwoordelijkheid ligt bij de stichting”, stelde Minhas waar het gaat om het verder brengen van het plan voor het multifunctionele sportcentrum in zuid. Aan de stichting is het om de plannen verder uit te werken en voor te dragen voor besluitvorming. In het voorjaar van 2020 kan daar dan over beslist worden, als de politieke besluitvorming rond het accommodatiebeleid plaatsvindt.

En zo ligt de bal weer bij de Vrienden van Zwembad Zuid, om al dan niet gesteund door bedrijven en andere instanties in en buiten de stad, te komen tot een haalbaar en wenselijk plan voor een nieuw complex met zwemgelegenheid, maar ook andere voorzieningen om de mensen 'onder de snelweg' aan het sporten te krijgen en houden.

Zie voor de plannen tot dusver dit artikel.

Bekijk de foto'sGerelateerd