Kefah Allush juryvoorzitter Waterweg Cultuurprijs 2019

02-04-2019 Uit Kor Kegel

Oud-Vlaardinger Kefah Allush zit de jury voor van de belangrijkste cultuurprijs van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis

SCHIEDAM – Programmamaker en tv-presentator Kefah Allush, bekend van ‘De Kist’ en ‘Van Atlas naar Arabië’, is voorzitter van de jury van de Waterweg Cultuurprijs 2019. Hij schreef ook de thriller ‘De munt van Judea’. Hij groeide op in Vlaardingen. 

De andere juryleden zijn NRC-redacteur Eppo König, cultuurcoach Renée Tijselaar en Jolanda Spoel, niet alleen programmeur en regisseur bij Maas Theater En Dans in Rotterdam, maar ook bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en voorzitter van de vakcommissies Dans en Cultuurhuizen. Renée Trijselaar is ook bekend als Well Played en als projectleider actief bij onder andere het HipHopHuis in Rotterdam.
 
Op zaterdag 13 april beoordeelt de jury de twaalf ingediende plannen voor de Waterweg Cultuurprijs 2019. De jury spreekt overdag met alle vertegenwoordigers van de plannen en kiest in eerste instantie vijf deelnemers uit, die hun plan mogen presenteren aan het publiek in het atrium van de Korenbeurs in Schiedam. Iedereen is welkom om de deelnemers aan te moedigen en te bevragen, op 13 april vanaf zeven uur ’s avonds. Aan het eind van de avond maakt de jury bekend wie de drie genomineerden zijn.  

De genomineerden ontvangen drieduizend euro om hun idee verder te ontwikkelen en in aanmerking te komen voor de grote prijs van vijftienduizend euro ter besteding aan de realisatie van het idee alsmede een sculptuur van een lokale kunstenaar. In de afgelopen tien jaar ontvingen winnaars van de Waterweg Cultuurprijs naast de geldprijs een sculptuur van beeldend kunstenaar Sjef Henderickx. In 2019 wordt een nieuw kunstwerk ontworpen, dat aan de winnaar van deze editie wordt uitgereikt. De kunstenaar van dit ontwerp wordt op 13 april tijdens de nominatieronde bekend gemaakt.  

De Waterweg Cultuurprijs honoreert een idee of voorstel voor een kunst- of cultuurproject in de regio Nieuwe Waterweg-Noord met een geldbedrag dat bijdraagt aan de realisatie. De Waterweg Cultuurprijs wil daarmee een stimulans zijn voor iedereen die met passie, plezier en bekwaamheid bijdraagt aan het culturele klimaat in het Waterweggebied.
De Waterweg Cultuurprijs 2019 staat in het teken van taal in de breedste zin van het woord, waarmee het bestuur projecten wil stimuleren waarin taal het verschil maakt. Taal als drager van cultuur, taal in zijn pure vorm, maar ook als inspiratie voor en toegepast in andere disciplines. De prijs wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis en het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.