Schiedam opnieuw beginpunt voor Sprong

09-02-2019 Uit Redactie


SCHIEDAM - Rinus Sprong keert terug naar zijn geboortestad. Met zijn gezelschap De Dutch Don’t Dance Division staat hij op 19 februari in het Theater aan de Schie met het nieuwe programma Ballet Black & White. Schiedam is het beginpunt van de tour.

Zo begint het hier voor Sprong opnieuw, in de stad waar hij zijn eerste herinnering opdeed: de bladeren van de bomen in de Plantage, in de kinderwagen op weg naar het café van opa aan de Hoofdstraat. Hij werd danser en trok de wereld door: Frankrijk, Arnhem, Amsterdam, New York, Israël . Terug in Nederland richtte hij met partner Thom Stuart De Dutch Don't Dance Division op. Dat gezelschap werkt samen met grote instellingen als het Residentie Orkest, maar ook met Armin van Buren.

De Dutch Don't Dance Division bestaat uit jonge dansers tussen de 17 en 21 jaar. Alle vormen van dans worden door het gezelschap 'omarmd': moderne dans en ballet, maar ook  streetdance. "Het menselijk lichaam is zo divers en kan zoveel communiceren dat de mogelijkheden oneindig zijn", stelde Sprong in een interview.

In het Theater aan de Schie wordt het programma Ballet Black & White gedanst. "Een voorstelling die als een trein voorbijraast door het soms ruige landschap van dans en ballet, met meesterwerken uit de 19e eeuw, wereldpremières en een ballet van onder andere de internationaal vermaarde choreograaf Nils Christe", aldus de programmagids van het theater. "Ballet Black & White is een toegankelijke balletvoorstelling met spannende contrasten waarin romantiek, humor én abstractie hand in hand gaan. Een 'kleurrijk' zwart-witprogramma met klassiek, neoklassiek en modern ballet."

Sprong kent Schiedam nog goed, want 'ma' woont er nog. Hij heeft wel een idee hoe het er hier aan toegaat. "De stad presenteert zich geweldig naar buiten, veel beter dan vroeger, met het museum, de oude binnenstad, het Wennekerpand, de Molendagen en veel culturele projecten. Ik ben erg trots om eindelijk ons waanzinnig getalenteerde gezelschap in 'mijn' Schiedam te presenteren." Gerelateerd