Kinderkledingbank heeft geloof in snelle doorstart

28-01-2021 Winkelen Redactie/Schiedammer Online

Foto's: Kinderkledingbank Nieuwland


SCHIEDAM - De Kinderkledingbank in Nieuwland is nog anderhalve maand open. Elke woensdag- en zaterdagmiddag wordt er kleding uitgegeven. Daarna moet de sleutel worden ingeleverd bij Woonplus. Het flatgebouw waarin deze instelling een ruimte heeft, gaat gesloopt worden. Christine Pauw hoopt zo snel mogelijk een doorstart te kunnen maken. Dat is hard nodig gezien de schrijnende situatie waarin sommige gezinnen in Nieuwland verkeren.

De Kinderkledingbank is nog steeds gevestigd aan de M.C.M. de Grootstraat, in een bedrijfsruimte op de begane van een flat, waar ooit een tandartspraktijk was gevestigd. "We hebben er een rekje met kleding voor volwassenen bijgezet nu, omdat er niet alleen aan kinderkleding in Nieuwland grote behoefte is, maar ook aan kleding voor volwassenen. We hebben de voorraad aan kleding voor volwassenen - na het sluiten van de Kledingbank aan de De Meesterstraat - bij een bedrijf kunnen opslaan zolang. Gezien de schrijnende armoede waarin sommigen in Nieuwland leven, hebben we dus nu toch weer een rek met kleding voor volwassenen gevuld.

Dat ik zeg schrijnend, is geenszins overdreven, en het lijkt met Corona alleen maar erger te zijn geworden. Kinderen in Nieuwland die met kapotte schoenen of kleding waar de gaten in vallen naar school moeten gaan, terwijl in sommige andere wijken van Schiedam de mensen niet weten wat ze met hun - na een opruimbeurt - afgedankte maar nog goed bruikbare kleren en schoenen moeten doen, dat moeten we toch niet willen. Daarom is een instelling als een kledingbank zo belangrijk."

"Op 15 maart aanstaande moeten we - in verband met de op handen zijnde sloop van de flat aan de M.C.M. de Grootstraat - onze sleutels inleveren. Daarvan zijn we ruim van tevoren op de hoogte gesteld overigens. Op woensdag 10 maart zijn we voor het laatst open, van 13.00 tot 16.00 uur. Daarna zullen we onze voorraad opslaan. Daartoe krijgen we gelukkig de helpende hand toegestoken door het bedrijf Van Tiel Transport. Daar mogen we tijdelijk onze voorraad opslaan; die hulp hebben ze ons ook geboden voor onze voorraad kleding voor volwassenen."

"We hopen dat we zo snel mogelijk een nieuwe ruimte krijgen, liefst iets groter dan nu, zodat we er zowel de kleding en schoenen voor volwassenen als voor kinderen kunnen aanbieden, alsook speelgoed en boeken. We stellen het op prijs dat Denk schriftelijke vragen over onze toekomstige huisvesting heeft gesteld aan het college van B&W.

Het is echter niet zo dat we geen medewerking krijgen van Woonplus. Die hebben ons de afgelopen jaren steeds goed geholpen, en dat mag ook wel eens gezegd worden. En ook nu doen de mensen van Woonplus hun best naar vervangende ruimte binnen hun bestand te zoeken en kijkt ook wijkregisseur Darius Spencer actief mee. Ik heb er alle vertrouwen in dat we spoedig een doorstart kunnen gaan maken."

De Kinderkledingbank is tot en met 10 maart elke woensdag en zaterdag van 13.00 - 16.00 uur open. "En we houden hierbij heel goed rekening met de situatie: mondkapjes op, handen desinfecteren, afstand houden, aantal mensen binnen beperken en alle andere Coronamaatregelen", zegt Pauw.

Het gaat daarbij deze weken uitsluitend om uitgifte van goederen. "Omdat we over zo'n anderhalve maand dicht moeten, is het niet handig om nu nieuwe voorraden aan te leggen, hoe jammer het ook is. Maar zoals hiervoor gezegd, ik geloof erin dat we snel terug kunnen zijn op een nieuwe plek, het is in ieder geval heel belangrijk dat we snel terug kunnen zijn." 

Christine Pauw werkte bij het WOT (Wijkondersteuningsteam, een gemeentelijke organisatie) en was onder meer coördinator van de Kledingbank Nieuwland en van de Voedselbank Schiedam (locatie Nieuwland). Nu ze met pensioen is, is ze als vrijwilliger nog steeds betrokken bij de Kledingbank en de Voedselbank. Als officieel aanspreekpunt is ze opgevolgd door Fina Awusa.

Op de webpagina https://nieuwlandschiedam.nl/kledingbank-nieuwland/ wordt Pauw nog steeds genoemd als het formele aanspreekpunt. Op deze webpagina kloppen meer gegevens niet meer. Zo is er te lezen dat de 'Kledingbank Nieuwland voor volwassen' gevestigd is aan de Meesterstraat 40. Die is daar al enige tijd niet meer gevestigd. "Het is ergerlijk, dat die webpagina niet meer klopt. Wij hebben er geen toegang toe. Daarom communiceren wij uitsluitend nog via onze Facebook-pagina", zegt Christine Pauw.