Categorieën

Service

Burgemeestershuis

Burgemeestershuis
Wonen

Burgemeestershuis

  • Han van der Horst
  • 17-03-2024
  • Wonen
Burgemeestershuis

Foto's: Funda


COLUMN - Burgemeester Harald Bergmann is nog forens, zo bleek op zijn installatie afgelopen woensdag. Hij zoekt naar een huis waar hij met zijn in Rotterdam studerende dochter Julia kan wonen. Tips zijn welkom.

Wie de burgemeester wil helpen, moet natuurlijk wel zijn inkomen kennen. Anders kun je niet inschatten hoeveel woonlasten hij kan betalen. Dat is in zijn categorie functionarissen openbaar. Volgens de site Jonge Ambtenaren verdienen burgemeesters in gemeentes met de omvang van Schiedam, per maand een dikke tienduizend euro bruto. 

Afgelopen donderdag stonden er op Funda 298 Schiedamse woningen te koop. De prijzen variëren van € 2.389.000,- k.k. voor een kitscherige woonboerderij met zwembad aan de Woudweg tot € 137.000,- voor een bovenwoning met twee kamers op de Tollensstraat in het Westen. Julia kan dan de ruime vliering betrekken. 

Geintje natuurlijk. Een burgemeester heeft een fraaie woning nodig, die hij desgewenst ook voor representatieve doeleinden kan gebruiken. Vroeger had Schiedam een ambtswoning, die de burgemeester dan voor een schappelijk bedrag mocht huren. Na de oorlog nam burgemeester Peek zijn intrek in een enorme, schilderachtige villa die er nog steeds staat en wel op de hoek van de Nassaulaan en de Willem de Zwijgerlaan. Zijn opvolger Roelfsema was niet gecharmeerd van dit pand, dat behoorlijk uitgewoond was. Daarom stootte de gemeente het af en kocht een kapitale twee onder één kap villa aan de Burgemeester Knappertlaan 140, die in de bezettingsjaren had gediend als Ortskommandantur. 

Roelfsema´s opvolger Arie Lems, een geheide socialist, vond ambtswoningen niet meer van deze tijd. Hij achtte het onjuist als hij met zijn inkomen voor weinig een prachtige villa kon huren. Daarom wilde hij het pand graag kopen, waarbij de grond in handen van de gemeenschap zou blijven, zodat hij erfpacht moest betalen. Het pand was eerder aanzienlijk opgeknapt. De gemeente besteedde daar een kleine vijftigduizend gulden taan. Over de verkoopprijs werd geen openheid verstrekt. Tegenwoordig wordt de waarde van het pand Burgemeester Knappertlaan 140 geschat op € 735.000,- tot € 868.000,-. Het huis staat niet te koop. Als burgemeester Bergmann toch op de B.K.-laan wil wonen, kan hij alleen op het laatste gedeelte terecht waar hij acht alternatieven heeft, bijna allemaal in de prijsklasse van € 305.000,- tot € 370.000,-, de meeste al verkocht onder voorbehoud. Je krijgt daar in onze stad niet veel meer voor dan bovenwoningen. Dat is ook hier het geval maar ze zijn wel bijzonder ruim. Nr. 231, vlak bij de Jacob Catslaan, heeft een oppervlakte van 149 m2. Daar kan Julia gemakkelijk bij. 

In de prijsklasse van een half miljoen tot zes ton staan een paar leuke woningen te koop in het villabuurtje tussen het Spieringshoeklyceum en de Nieuwe Damlaan. Je woont dan in een villawijkje en tegelijk in het als probleembuurt geldende Nieuwland.

Zo vang je twee vliegen in één klap. Je hebt het beste van twee werelden. Je landt echt in Schiedam. Waarschuwing: dit villawijkje stamt uit de vroege jaren zestig. Er zal best wel vertimmerd moeten worden en wellicht ook geïsoleerd.

Er is haast bij. De huizen vliegen ook in Schiedam als warme broodjes weg. En de woningnood is net als vlak na de oorlog weer volksvijand nummer een. Goed om daar als burgemeester meteen mee kennis te maken.