Agenda

Zaterdag 28 januari

28-01-2023 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 28 januari onder meer:

Historische Vereniging Schiedam

De vereniging besteedt met een lezing en tentoonstelling aandacht aan de Gondelvaart, een van de 'dragers' van de Brandersfeesten. Vandaag vanaf kwart voor twaalf de lezing door Mari Dingenouts, eerste voorzitter van de organisatie van de vaart, in het Jenevermuseum. Vanaf half een zal de tentoonstelling in het ontmoetingscentrum van HVS op de Hoogstraat te zien zijn.

Bibliotheek Schiedam

Poëzieweek: Verborgen Gedichten. In Bibliotheek Korenbeurs, vanaf twee uur.

Wenneker Cinema

Triangle of Sadness, vanaf acht uur.

Wennekerpand

Apollo Toneel speelt ‘VAST’ in het Wennekerpand, Vijgensteeg 2. In VAST nemen de spelers je mee naar de gevangenis. De gevangenen en de gevangenbewaarders vertellen hun verhaal hoe ze daar terecht zijn gekomen. Vanaf kwart over acht te zien.

Podiumcafé De Graauwe Hengst

Kult Bunt - exYUrock, vanaf negen uur. 

Art Centre Schiedam

Preparing for the big escape; Evelien de Jong neemt de bezoeker mee in 'een fantasie die (nog) niet ver van onze werkelijkheid ligt'. Tussen een en vijf te zien op Lange Nieuwstraat 191.

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Jenevermuseum

Leeskring Nederlandse Klassiekers: jenever in de literatuur, vanaf half elf.

Te zien: ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’, over drie eeuwen Nederlandstalige jeneverpoëzie.
De titel is gebaseerd op een gelijknamige bundel, waarin 148 jenevergedichten verzameld zijn. ‘Jenever kan de Muze wekken, maar komt ook veelvuldig zelfstandig in gedichten voor en wordt daarin bezongen, bejubeld, verguisd en beschuldigd.’ In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam krijgen bezoekers vier thema’s gepresenteerd in dichtvorm: Romantiek, Schiedam & Nederland, Matrozen & Soldaten en Jaargetijden. Een vijfde thema – Graan -van Korrel tot Borrel – is in Museummolen De Walvisch te bewonderen.
In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Stedelijk Museum Schiedam

Tentoonstelling Stipendium Schiedams Water 2022. Hier zie je het werk van drie jonge talentvolle fotografen: Julia Gat, Florian Braakman en Bram Petraeus. Te zien van elf tot vijf uur.

Met Spirituele Urgentie zoomt het museum in op de betekenis van spiritualiteit en daagt je uit om op een holistische reis door het museum te gaan.
Samengesteld in samenwerking met jonge curatoren. Te zien zijn werken van de meest actuele, discipline-overstijgende makers. Zij worden vergezeld van de werken van geestverwante kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. De tentoonstelling gaat niet over verschillen, maar juist over de gemene deler: de urgentie van spiritualiteit. Zie dit artikel.

Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date