Categorieën

Service

Inzittenden auto dodelijk ongeluk vrijgelaten

Inzittenden auto dodelijk ongeluk vrijgelaten
Nieuws

Inzittenden auto dodelijk ongeluk vrijgelaten

  • Redactie
  • 10-01-2016
  • Nieuws
Inzittenden auto dodelijk ongeluk vrijgelaten
SCHIEDAM - De vier inzittenden van de auto die gisteren op de Rotterdamsedijk een voetganger doodreed, zijn vrijgelaten. Het onderzoek naar de gang van zaken gaat door, maar kan volgens de politie nog best enkele weken duren.

Het Team Verkeer was gisteren betrokken bij de hulpverlening aan het slachtoffer en het onderzoek nadien. Op Facebook vertelt een betrokken agent uitgebreid wat er allemaal gebeurt bij een ernstig ongeluk als dat van gister. Indrukwekkend, dit kijkje achter de schermen.

"Het Team Verkeer heeft ook een afdeling opsporing (recherche) die aanrijdingen overneemt nadat het werk op straat is gedaan. In zo'n heftige zaak komen we in dienst vanuit weekend-piket. Op straat is al door veel disciplines samengewerkt, noodhulp, wijkteam, collegae in burger, Verkeers Ongevallen Analysten (VOA), Forensische Opsporing (FO), iedereen schuift op en draagt een steentje bij om te doen wat nodig is. Rond het slachtoffer, veilig stellen van sporen, fotografisch vastleggen, inmeten, onderzoek naar de weggevluchte daders, in beslag nemen van voertuigen en andere zaken. Dat alles levert een macht aan informatie en papierwerk op. Daarvoor gaan we naar een bureau, in dit geval bureau Marconiplein."

"In de debriefing hebben we oog voor de zakelijke en de emotionele kant. Worden de puntjes op de i gezet, zodat al die administratie gaat passen in de dossiervorming. Kijken we ook naar elkaar. Wat heb jij meegemaakt? Hoe zit je er in? Gaat het nog met jou? Dan werkt iedereen door tot dik in de kleine uurtjes, ver voorbij de diensttijd. Dit heeft prioriteit, er is (een jong) iemand overleden, dat weegt door."

"Zondagmorgen hebben we de draad weer opgepakt. De back-office van Team Verkeer neemt dan het voortouw. Maar we krijgen gelukkig ook vandaag hulp, want er is veel werk aan de winkel. Vier verdachten geeft veel werk. Verhoren, afstemmen, checken, zorgen dat zij een advocaat krijgen die hen ook bezoekt. Alle kleding voor onderzoek in beslag nemen, weer meer papierwerk."

"We hebben een slechtnieuwsgesprek gehouden met de nabestaanden van het overleden slachtoffer en hen op weg geholpen in een wereld die er voor hen ineens heel anders, ingestort, uitziet. Hulp aangeboden via Slachtofferhulp Nederland, adviezen gegeven vanuit onze ervaringen. We hebben geïnvesteerd in het welbevinden van mensen die gereanimeerd hebben en zorgen hebben over hun gezondheid na contact met bloed van het slachtoffer. Artsen en de GGD ingeschakeld om hen bij te staan, en waar nodig gerust te stellen of een preventieve behandeling op te starten"

"Ook vandaag hebben we weer collegiale hulp gehad. Collega's die in hun vrije weekend komen werken, rechercheurs van bureau Centrum die ons assisteren in een voor hen vreemde materie, maar dat prima doen. Een wijkagent die extra zorg verleent aan de nabestaanden, met hen de plaats van het onheil bezoekt en verder helpt. Arrestantenzorg van bureau Marconiplein, die arrestanten verzorgt, ons helpt met DNA-formaliteiten. De receptie, waar familie wordt opgevangen en te woord gestaan."

"Er gebeurt zoveel op zo'n dag, dat het je gaat duizelen. Maar zo'n dag met zoveel samenwerking geeft ook energie. Energie waarop je, na een latertje van de nacht ervoor, drijft. Waar je merkt dat politiecollega's de schouders tegen elkaar zetten en ruggen rechten. Aan het einde van de dag hebben we vier jonge knullen na overleg met het openbaar ministerie in vrijheid gesteld."

"De zaak is nog lang niet afgerond, er rest nog voldoende tactisch en technisch opsporingswerk en dossiervorming voordat er een proces-verbaal naar het openbaar ministerie gaat. Zo’n onderzoek loopt weken, soms maanden door. Maar nu weer in een normaal tempo, want ook politiemensen hebben grenzen."