Anne-Marie opent ‘haar’ wandelpad bij Weidelicht

30-09-2020 Gezond Kor Kegel


SCHIEDAM – Elk jaar gaat Anne-Marie van der Linden langs de genomineerden die in de maand december van het jaar daarvoor mochten delen in het prijzengeld van de Anne-Marie van der Lindenprijs. Als juryvoorzitter wil ze nagaan of het prijzengeld overeenkomstig de bedoelingen besteed is. Zo kwam het dat haar rechterhand Els Nauta-Geerts belde naar zorgboerderij Weidelicht in Schipluiden om een afspraak te maken.

Daar had Inez Pereira juist een tweehonderd meter lang wandelpad laten aanleggen om de gasten van de dagbesteding meer buitenvertier te bezorgen. Met dat plan had ze vorig jaar 7500 euro gewonnen van de in totaal 25.000 euro grote Anne-Marie van der Lindenprijs. Het wandelpad was juist opgeleverd, dus toen Anne-Marie zou komen ‘inspecteren’ werd besloten er meteen een feestje van te maken met als aanleiding: de onthulling van het Anne-Marie van der Lindenpad door Anne-Marie van der Linden zelf.

Zo ging het maandagmiddag. De gasten van de dagbesteding en hun mantelzorgers en de vrijwillige begeleiders verzamelden zich in de hooischuur, waar de delegatie van de jury van ‘de Anne-Marie’ arriveerde. Gastvrouw Inez Pereira heette een ieder welkom. De Schiedamse nodigde het gezelschap uit naar de schapenstal te wandelen, waar Anne-Marie een doek wegtrok en het naambord tevoorschijn kwam: bijna echt, blauw met witte letters, zoals je straatnaamborden het meest ziet. Nu met de toevoeging: boerderij Weidelicht.

Het gezelschap ging aan de wandel. Tweehonderd meter rond de zorgboerderij. Geen doodlopende paadjes meer, die je alleen maar op en af kunt gaan, maar een mooie wandelroute langs de mooiste plekjes van Weidelicht, waaronder de woning uit 1920 met erachter de tot woonverblijf verbouwde koeienstal, de fruitbomen, de ezel en de dwergpony’s, de bloemenperken (prachtige dahlia’s ondanks de ingetreden herfst) en de hooischuur met het door windschermen omgeven buitenterras, waar je tot aan de horizon het polderlandschap zich ziet uitstrekken.

“We kunnen nu het hele complex rondlopen”, zeiden de gasten van de dagbesteding enthousiast.

Bij Weidelicht kunnen dagelijks tien mensen met dementie terecht voor een plezierige dagbesteding. Groot voordeel is dat de mantelzorgers mee kunnen; geen probleem als ze er de hele dag bij blijven. Inez Pereira uit Schiedam startte twee jaar geleden met de zorgboerderij aan de Oostveenseweg in Schipluiden; de boerderij ligt net zo ver van de bebouwde kom van Vlaardingen-Holy als van de gemeentegrens met Schiedam.

Bekijk de foto'sGerelateerd