Categorieën

Service

Embrace Life wil cannabis inzetten tegen kanker

Embrace Life wil cannabis inzetten tegen kanker
Gezond

Embrace Life wil cannabis inzetten tegen kanker

  • Redactie
  • 19-10-2019
  • Gezond
Embrace Life wil cannabis inzetten tegen kanker

Olga van Harmelen: "We willen dat patiënten in de toekomst een keuze hebben tussen traditionele medicijnen en pijnbestrijding met bijvoorbeeld cannabis.”


SCHIEDAM – Cannabis inzetten tegen kanker. Dat is het idee van Olga van Harmelen. Met haar stichting Embrace Life wil zijn onderzoek doen naar de mogelijkheden van deze vorm van medicinale wiet met het Erasmus MC

Dat doel betekent dat Embrace Life samen met de afdeling neuro-oncologie van het universitaire ziekenhuis antwoorden wil krijgen op de vraag naar de werkzaamheid van cannabis en naar de mogelijkheden om het middel als medicijn op de markt te brengen.

Embrace Life is opgericht door ervaringsdeskundigen. Deze hebben zelf positieve ervaringen met cannabis in hun strijd tegen kanker. Olga van Harmelen voegde cannabisolie toe aan de conventionele behandeling van de tumor in haar hersenen en is enthousiast over de mogelijkheden. “De cannabisplant is een natuurproduct met duidelijk medische potentie. Het kan niet zo zijn dat patiënten die baat denken te hebben bij cannabis, de straat of het internet op moeten om in het illegale circuit hun medicijn te kopen.” Dat zou betekenen dat patiënten mogelijk de wet moeten overtreden. “We moeten af van stigmatisering”, aldus Van Harmelen.

Het onderzoek moet wetenschappelijk helder krijgen waarom de ervaringen van haar en anderen zijn zoals ze zijn. En zorgen voor verdere verfijning van het medicinale gebruik. Wat is bijvoorbeeld de ideale formulering van cannabis als medicijn? En wat doet het op het endocannabinoïden-systeem? Dat is volgens de theorie een systeem in het menselijk lichaam dat werkt op cannabisachtige stoffen die het lichaam zelf maakt. Moeten we op zoek naar een medicijn met een geïsoleerde werkzame stof of is het juist de combinatie van cannabinoïden die het hem doet? Wat is de meest ideale manier van toediening? En welke patiënten hebben het meeste baat bij een dergelijke behandeling? Vragen genoeg. Daarnaast willen we graag weten in hoeverre cannabis een betaalbaar alternatief is of aanvullend kan zijn voor de traditioneel dure medicijnen in de strijd tegen kanker, aldus Van Harmelen. “We willen dat patiënten in de toekomst een keuze hebben tussen traditionele medicijnen en pijnbestrijding met bijvoorbeeld cannabis.”

In de eerste onderzoeksfase die Embrace Life voor ogen staat zal, door de vakgroep neurologie van het Erasmus MC onder leiding van hoofd neuro-oncologie prof. dr. Van den Bent een fundamenteel (laboratorium) onderzoek gestart worden naar de werking van cannabis op hersentumoren op celniveau. Daarnaast wordt een onderzoek naar de werking van cannabinoïden op het DNA en het RNA (beide macromoleculen essentieel voor de regeling van cellulaire processen) van kankerpatiënten opgestart.

In de tweede fase zal het hersentumoronderzoek zich specifiek richten op onderzoek in een kleine patiëntengroep. Het plan is om dit na verloop van tijd uit te breiden naar andere patiëntengroepen.

De eerste fase van het onderzoek start volgens Van Harmelen binnenkort. Ondertussen is Embrace Life druk bezig met het inzamelen van geld om de volgende fases mogelijk te maken. Voor het eerste hersentumoronderzoek is namelijk € 100.000,- nodig, voor de tweede fase en verdere uitrol van het onderzoek is dat minimaal € 2.000.000,-.

Daarbij hebben de initiatiefnemers de mensen die te vroeg overleden aan kanker in gedachten. Net als de mensen die nu nog strijden tegen de ziekte. Daarbij helpt het niet de ziekte de overhand te laten nemen in het dagelijks leven, maar juist de mooie kanten ervan. Vandaar de naam.