HAP en SEH kunnen tijdelijk veel meer patiëntendossiers inzien

09-04-2020 Gezond Redactie

Beeld: Smarthealth.nl


SCHIEDAM - Huisartsen en personeel op de spoedeisende hulp kunnen tijdelijk de huisartsgegevens van mensen inzien, zonder dat deze daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gisteren bekend op zijn website.

Het gaat om informatie van een groep van acht miljoen Nederlanders die niet eerder heeft vastgelegd of de huisarts al dan niet bij die informatie mag. De maatregel moet de druk op huisartsenposten en de spoedeisende hulp tijdens de coronacrisis verlichten, meldt het ministerie. "Hiermee kunnen dokters sneller werken, omdat niet alle gegevens ter plekke hoeven worden uitgevraagd en ingetypt in de systemen."

Huisartsenposten - zoals die in het Vlietlandziekenhuis en de tijdelijke HAP in sporthal Margriet - kunnen normaal alleen belangrijke informatie zoals allergieën en medicatie raadplegen als de patiënt daar (vooraf) toestemming voor heeft gegeven. Met de tijdelijke maatregel hoeft dit niet.

Voor de mensen die hun keuze wel eerder hadden vastgelegd, verandert er niets. Huisartsen kunnen dus niet bij de informatie van Nederlanders die eerder expliciet hebben aangegeven geen toestemming te geven.

Mensen die niet willen dat andere dan hun eigen huisarts of doktoren en verplegers op de SEH deze gegevens kunnen inzien, kunnen dit aangeven bij hun huisarts of via volgjezorg.nl. "De huisartsenpost vraagt bovendien zelf bij raadpleging van de gegevens mondeling toestemming aan de patiënt, zolang de patiënt in staat in zijn wil te uiten. Zonder toestemming mag de huisartsenpost het dossier niet inzien", aldus het ministerie.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt met deze maatregel in samenwerking met de Autoriteit Persoonsgegevens, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Openbaar Ministerie tegemoet aan het verzoek van de huisartsen, de eerste hulp artsen en de Patiëntenfederatie om een oplossing te vinden voor het vollopen van de huisartsenposten en de SEH’s (spoedeisende hulp).

 De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) noemt deze situatie "acceptabel". De toezichthouder stelt te begrijpen dat er soepeler wordt omgegaan met de regels, maar wijst erop dat privacy ook in crisistijd gerespecteerd moet worden. "Medische gegevens zijn gevoelige, zeer persoonlijke informatie. Op die gegevens rust het medisch beroepsgeheim van de arts. Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat zorgaanbieders uiterst zorgvuldig met hun medische gegevens omgaan."Gerelateerd