Lammetjes op de belevenisboerderij

19-02-2018 Gezond Redactie

Het polderpad loopt van Schie naar Rotte; foto Lammetje: Bart Veenman

ROTTERDAM -  'Belevenisboerderij' Schieveen is officieel geopend. En dat wordt gevierd.

In de voorjaarsvakantie - volgende week - is er wel een heel goede reden voor stadsherder Martin Oosthoek en zijn vrouw Petra om de slingers op te hangen. Er zijn dan heel veel netgeboren lammetjes te bewonderen.

Het herdersstel organiseert in de vakantie de nodige activiteiten: wol spinnen, schapen drijven en schapenyoghurt proeven. Oosthoek is enthousiast: “Onze droom is uitgekomen:  we genieten dagelijks van de tientallen gezinnen die op ons erf een prachtdag hebben.”

Belevenisboerderij Schieveen ligt op het Rotterdams platteland, pal aan het Polderpad, een gloednieuw fietspad tussen de Rotte en de Schie, beginnend bij Hofwijk. Geiten, kippen, maar vooral héél veel schapen zijn op de boerderij te vinden. Er valt te leren hier een schaap te scheren of een kudde te hoeden. 

In de voorjaarsvakantie is er elke dag wel iets te doen op boerderij Schieveen: 
- op maanddag vanaf half een tot half drie: schapen scheren met de boer
- dinsdag vanaf half een tot half drie: demonstratie met bordercollies
- woensdag van half een tot half drie: wolspinner Leen laat zien hoe wol te spinnen
- donderdag van twaalf tot vier: figuurtjes maken van schapenwol
- vrijdag van tien tot vijf: yoghurt en kaas van schapenmelk proeven
Alle dagen zijn er ponyritjes, valt er te knuffelen met lammetjes en flesjes melk te geven. En ieder die wil kan natuurlijk spelen in het pas geopende 'Speelnatuur van Oerrr!' Over boomstammen klimmen, hutten bouwen, slingeren aan het slingertouw.

De weidevogelexpositie in de Belevenisboerderij vertelt over de bijzondere boerenlandvogels in de polder, zoals de grutto en kievit. De aantallen van deze typische Nederlandse poldervogels nemen in rap tempo af. Direct ten noorden van Rotterdam ligt een reeks weidevogelreservaten. De weidevogels staan hier echt voorop. Boswachters van Natuurmonumenten werken hier samen met gemeenten, vrijwilligers en toekomstgerichte boeren die kiezen voor duurzaam en lokaal, in plaats van schaalvergroting.Gerelateerd